YLÖS
Leivonta Reseptit

Viikunakakku

Virallinen joulufiilistely alkoi meillä jo pari viikkoa sitten, kun juotiin ensimmäiset höyryävät glögit. Joulutorttuja olen ehtinyt paistamaan jo pariin otteeseen, se on sanomattakin selvää. Jokavuotista kamppailua harmautta vastaan ei kannata koskaan aliarvioida. Kaikki keinot ovat sallittuja. Me viritimme viime viikolla kotiin ihanan tunnelman havuilla, jouluvaloilla ja joulutähdillä. Kynttilöitä poltetaan suunnilleen paketti illassa teetä tai punaviiniä siemaillen. Myös sauna lämpiää pari kertaa viikossa ja lohturuokaa syödään joka ilta. Niin kuin sanoin, kaikki keinot sallittuja. Kuunnellessani John Legendin joululevyä ja ihaillessani meidän kauniita jouluvaloja ymmärrän täysin miksi niitä ostetaan. Pienikin valon pilke tämän hetkisen pimeyden keskellä on pelastus, oli se sitten aurinko tai jouluvalot tokmannilta. Nyt hörppään siemauksen glögiä ja maistan palan viikunakakkua. Oi että, olisipa joulu jo täällä.

Päätin leipoa yhden joulun klassikko leivonnaisen eli viikunakakun. Maustekakut ne vaan sopivat jouluun täydellisesti. Viikunakakku on ihanan mehevä ja kätkee sisälleen joulun makumaailman. Tällä kertaa lisäsin pohjaan hieman taateleita viikunoiden mukana ja kiehautin ne glögissä. Tuorejuustokreemin maustoin appelsiinilla. Halusin hieman poiketa perinteisestä maustekakku mallista ja leivoin viikunakakun pyöreeseen kakkuvuokaan ja levitin tuorejuustokreemin kakun väliin. Näin saat viikunakakkuun juhlavamman ulkonäön, eikä se varmasti jää varjoon joulupöydässä. Gluteenittomille vieraille voit korvata vehnäjauhon gluteenittomilla jauhoilla.

VIIKUNAKAKKU

resepti:

200 g kuivattuja viikunoita

50 g kivettömiä taateleita

1 dl fariinisokeria

3,5 dl glögijuomaa (ei tiiviste)

150g voita

3 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhoja

1 tl kardemummaa

2 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

ripaus suolaa

  1. Laita uuni lämpeemään 180 asteeseen.
  2. Pilko viikunat ja taatelit pienemmäksi. Kiehauta viikunat ja taatelit glögin ja fariinisokerin kanssa kattilassa. Anna porista n.15 minuuttia tai kunnes seos paksuuntunut.
  3. Lisää voi nokareina sekaan ja surruttele sauvasekoittimella sieläksi. Sattumat ei haittaa.
  4. Yhdistä kuivat aineet.
  5. Vatkaa munat kevyesti ja lisää hieman jäähtynyt viikuna-taateli soossi vuorotellen jauhojen kanssa sekaan. Sekoita sileäksi.
  6. Voitele ja korppujauhota vuoka. (Voit valita mieleisen mallisen vuoan, itse käytin suht pientä ja pyöreää vuokaa saadakseni kakkuun korkeutta 15-20cm)
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa 180 asteessa 40 minuuttia.
  8. Kakku on valmis kun kokeilet tikulla ja siihen ei tartu löysää taikinaa.
  9. Anna pohjan jäähtyä täysin. (vinkki! pohjan voit paistaa hyvin jo edellisenä päivänä ja jättää jääkaappiin odottamaan täyttämistä)

APPELSIINI-TUOREJUUSTOKREEMI

200 g voita

200 g philadelphia tuorejuustoa

1 appelsiinin kuori

2 rkl appelsiinin mehua

ripaus suolaa

2 dl tomusokeria (tai maun mukaan)

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
  2. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto sekaan ja sekoita nopeasti sekaisin. Älä sekoita liian pitkään, muuten kreemi paakkuuntuu.
  3. Lisää tomusokeri, appelsiininkuori ja mehu sekä ripaus suolaa. Sekoita kevyesti, älä vatkaa.

KAKUN KOKOAMINEN 

  1. Leikkaa jäähtynyt viikunakakku kolmeen osaan. Leikkaa mahdollisimman tasaiset kerrokset.
  2. Laita appelsiini-tuorejuustokreemi pursotinpussiin.
  3. Käännä kakun päällimmäinen kerros alimmaiseksi ja pursota ulkoreunasta sisäänpäin tasaisia ympyröitä. Nosta seuraava kerros päälle ja toista pursotus.
  4. Nosta viimeiseksi kansi päälle ja pursota kevyt kerros kreemiä päälle. Tasoita nuolijalla, veitsellä tai paletilla. Tasoita myös kakun reunat paletilla ja nosta jääkaappiin.
  5. Anna olla jääkaapissa vähintään tunti tai mielellään yön yli.
  6. Ota kakku n. 30 min ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Koristele tuoreilla viikunoilla ja rosmariinin oksilla. Nauti glögin kera.

Tunnelmallista joulunodotusta!

x Ida

 

 

«

»

2 KOMMENTTIA
  • Maria
    4 kuukautta sitten

    Ai että, miten äärettömän kauniita kuvia ja miten herkullisen näköinen kakku <3

    • Ida Grünn
      4 kuukautta sitten
      JULKAISIJA

      Voi ihana, kiitoksia! Mukavaa viikonloppua ja joulunodotusta ❤️ X Ida

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram