YLÖS
Leivonta Reseptit

Raparperi-britakakku

Tämä keskikesän ihanin jälkiruoka on kunnioitus omalle lempi vihannekselle eli raparperille. Raparperi-britakakku kätkee sisälleen kuohkean vaniljaisen raparperivaahdon, haudutettuja raparpereja sekä vadelmia. Britakakku on monelle juhannuksen suosikkijälkkäri, eikä turhaan. Kostea kakkupohja ja rapea marenki toimivat aivan ihanasti kerman, raparperien sekä suomalaisten marjojen kanssa. Valmistin tällä kertaa britakakun pyöreisiin vuokiin, mutta voit hyvin tehdä sen myös uunipellille ja leikata kolmeen osaan. Kakku on itsessään melko nopea valmistaa, mutta suosittelen tekemään raparperihillokkeen sekä haudutetut raparperit edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät jäähtyä kunnolla. Pohjat voi halutessa valmistaa ennakkoon ja pakastaa. Ne sulavat aika nopeasti ja ovat helppoja käsitellä hieman jäätyneenä.

Huom! Valmista haudutettu raparperi ja raparperihilloke mielellään jo edellisenä päivänä tai samana päivänä hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät jäähtyä kunnolla jääkaapissa.

Raparperihilloke

  • 300g raparperia
  • 1dl sokeria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 tl vaniljasokeria

Pese ja pilko raparperi noin 2 cm paloiksi. Lisää raparperit ja vesi kattilaan ja kuumenna höyryäväksi. Lisää sitten sokerit ja sitruunan mehu. Keittele raparpereja noin 7 minuuttia kunnes soseutunut. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa lasipurkissa.

Haudutettu raparperi

  • 400g raparperia
  • 1,2 dl vettä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 65 g sokeria

Pese ja pilko raparperista noin 4-5 cm pituisia paloja. Aseta raparperit korkeareunaiselle paistinpannulle. Kaada vesi ja sokerit päälle. Kuumenna seos kiehuvaksi ja laske sitten heti lämpö alas. Anna poreilla matalalla lämmöllä noin 5-7 minuuttia. Kääntele raparpereja pihdeillä, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Varo kypsentämästä liikaa, raparperien tulisi säilyttää muotonsa eikä soseutua. Anna jäähtyä ja nostele raparperit syvään ja laakeaan astiaan, kaada siirappi päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Vinkki! Siirappi kannattaa säästää ja käyttää vaikka joissain ihanissa kesädrinkeissä.

Resepti

Pohja

3 x 20 cm irtopohjavuoka

  • 150 g voita (huoneenlämpöisenä)
  • 1.25 dl erikoishienoa sokeria
  • 4 keltuaista
  • 2.5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1.25 dl maitoa

Marenki

  • 4 valkuaista
  • 2 dl erikoishienoa sokeria

Täyte

  • 4 dl vispikermaa
  • 2 prk vaniljakreemiä (käytin Valion vaniljakreemiä)
  • 1 dl raparperihilloketta
  • 1 rasia tuoreita vadelmia

Tee näin:

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Valmista ensin pohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää maidon kanssa vuorotellen joukkoon. Aloita ja lopeta jauhoilla. Vuoraa irtopohjavuokien pohja leivinpaperilla ja voitele sekä jauhota reunat. Jaa taikina tasan kolmeen vuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle. Jätä odottamaan.

Valmista sitten marenki. Vatkaa valkuaiset ensin kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sokeria lusikallinen kerrallaan. Kun marenki on kiiltävää ja sileää se on valmis. Levitä marenki pohjien päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia kunnes kullanruskeat päältä. (Koska kolme vuokaa ei mahtunut samalle tasolle uuniin, vaihtelin vuokien paikkoja ylhäältä alas, jotta kaikki paistuivat tasaisesti ja jos pinta tummuu liikaa voit laittaa leivinpaperin päälle) Anna pohjien jäähtyä kunnolla.

Valmista sitten täyte. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 2 purkkia vaniljakreemiä ja lopuksi raparperihilloke. Sekoita nuolijalla kaikki sekaisin. Maista tässä kohtaa ja lisää raparperihilloketta makusi mukaan.

Kasaa sitten kakku. Nosta ensimmäinen pohja alimmaiseksi ja levitä raparperivaahtoa päälle. Ripottele muutama vadelma ja pari haudutettua raparperia vaahdon päälle. Toista sama kunnes nostat viimeisen pohjan päälle. Säästä päälle n. 8 haudutettua raparpereja ja kourallinen vadelmia, jotta saat näyttävän britakakun. Levitä viimeisen pohjan päälle hieman vaahtoa ja loput haudutetut raparperit sekä vadelmat. Viimeistele syötävillä orvokeilla ja tomusokerilla. Tarjoa heti.

Ihanaa juhannusta!

x Ida

«

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *