YLÖS
Leivonta Reseptit

Sitruuna-marenkipiirakka

Ihana kevät on vihdoin täällä. Päivät sen kuin pitenevät ja aurinko hellii läsnäolollaan. Näissä keväisissä tunnelmissa halusin leipoa ensimmäistä kertaa ikinä sitruuna-marenkipiirakan. Tämä piirakka sattuu olemaan yksi mun lemppari makeista, joten ihmettelen miten leivoin sitä vasta nyt. Sitruuna-marenkipiirakka on yllättävän simppeli valmistaa, kunhan seuraa reseptiä huolellisesti. Ihanan kirpeä sitruunatäyte yhdistettynä pehmeään marenkiin ja rapeaan pohjaan. Niin herkullista. Pääsiäinen onkin jo ihan nurkan takana ja tässä olisi aika täydellinen jälkkäri tarjottavaksi.

Resepti

Pohja

  • 175 g voita (huoneenlämpöistä)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl kylmää vettä
  • 1 kananmuna
  • sitruunan raastettua kuorta (ei pakollinen)

Täyte

  • 2 luomusitruunan mehu + 1 kuoriraaste
  • 4 keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vettä
  • 3-4 rkl maissitärkkelystä
  • 25g voita

Italialainen marenki

  • 150 ml (n. 4) valkuaista
  • 70 ml vettä
  • 250 ml sokeria

Valmista ensin piirakan pohja. Sekoita jauhot ja sokeri isossa kulhossa. Nypi sekaan voi. Lisää sitten muna, vesi ja halutessasi raastettua sitruunankuorta. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka 15 minuutiksi jääkaappiin ja kuumenna uuni 200 asteeseen.

Aseta piirakan pohjalle leivinpaperi ja kumoa siihen päälle esimerkiksi kuivia herneitä painoksi. Esipaista piirakkaa 200c asteessa 10-15 min kunnes reunat saavat kullanruskeaa väriä. Poista sitten leivinpaperi sekä herneet/paino ja paista pohjaa vielä noin 5 minuuttia.

Mittaa sitten ainekset marenkiin ja sitruunatäytteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita sokeri ja valkuaiset odottamaan hetkeksi. Lisää kattilaan kaikki sitruunatäytteen aineet, lukuunottamatta voita ja vaniljasokeria. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos on kiehahtanut ja sakeentunut ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi sekä vaniljasokeri rivakasti vatkaten. Kaada sitruunatäyte piirakkapohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi jäähtymään. (Voit hyvin myös tehdä pohjan ja täytteen edellisenä päivänä ja marengin seuraavana päivänä ennen tarjoilua)

Valmista sillä aikaa italialainen marenki, kun piirakka on jäähtymässä. Tarvitset tähän lämpömittarin. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Anna seoksen kiehua noin kymmenisen minuuttia, kunnes seoksen lämpötila on noin 120 astetta. Vatkaa sillä välin valkuaiset pysyväksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja kaada hiljalleen tulikuumaa sokerilientä vaahdon joukkoon. Jatka, kunnes kaikki sokeriliemi on marengin seassa. Vatkaa niin kauan, että marenki jäähtyy. Marengista pitäisi jäädä ihanan kiiltävää ja silkkistä.

Levitä nuolijalla marenki piirakan päälle jättäen kauniita huippuja vetämällä nuolijaa ylöspäin joistain kohdista. Paahda marengin pinta kaasupolttimella kauniin kullanruskeaksi. Voilá, olet valmis!

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *