YLÖS
Leivonta Reseptit

Marenkikääretorttu valkosuklaa-sitruunatäytteellä

Raikasta, rapeaa, täyteläistä ja pehmeää kuin pumpuli. Tästä marenkikääretortusta tuli kerta heitolla yksi mun lemppareista sen täydellisen koostumuksen ja makumaailman ansioista. Pohja on super helppo ja näppärä valmistaa ja se on kaiken lisäksi gluteeniton. Pääsiäistunnelmissa käytin täytteessä valkosuklaan lisäksi sitruunaa sekä passionhedelmää, mutta täytteen makuja voi varioida omien mieltymysten mukaan. Marenki siis toimii tässä kakun pohjana ja se on ihanan rapea, täydellisen sitkeä, mutta kuitenkin pehmeä. Täytteen makumaailma muistuttaa hieman solero jätskiä ja se jos joku vie sinut aikamatkalle kesäiltoihin. Tämä herkku sopii siis mainiosti nyt pääsiäisen jälkkäriksi, niinkuin kaikkiin muihinkin tuleviin herkkuhetkiin.

Resepti

Pohja:

  • 5 valkuaista
  • 2 dl erikoishienoa sokeria
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. (säästä kaksi keltuaista lemon curdia varten) Muista käyttää puhdasta ja kuivaa kulhoa, missä vatkaat marengin. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten sokeria teelusikallinen kerrallaan vaahdon sekaan. Vatkaa kiiltäväksi. Sekoita perunajauho ja vaniljasokeri keskenään ja siivilöi marengin joukkoon. Kääntele nuolijalla kevyesti sekaisin. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja pyyhkäise se kevyesti rypsiöljyllä. Tämä auttaa pohjan irtoamista leivinpaperista. Kumoa marenkivaahto pellille ja levitä tasaisesti. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki ja kumoa sitten toisen leivinpaperinpäälle ja irroita varoen leivinpaperi jolla paistoit marenkipohjan. Jätä odottamaan täyttöä. Pohjan voi valmistaa edellisenä päivänä ja täyttää ennen pari tuntia ennen h-hetkeä.

Täyte:

  • 4 dl vispikermaa
  • 100g valkosuklaata
  • 1 dl lemon curdia (voita, 2 keltuaista, sokeria ja sitruunaa)
  • 2 rkl tomusokeria
  • 2 passionhedelmää

Valmista ensin lemon curd. Raasta yhden ison sitruunan kuori ja purista mehu. Lisää sitruunankuori ja mehu sekä 1 dl sokeria pieneen kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä niin, että sokeri sulaa. Lisää joukkoon 2 keltuaista yksi kerrallaan koko ajan hämmentäen. Lisää sitten 50g voita pieninä kuutioina pari kerrallaan edelleen koko ajan sekoittaen. Hämmentele vispilällä seosta niin kauan, että se sakenee ja muuttuu kiiltäväksi. Ota pois lämmöltä ja laita jääkaappiin jäähtymään. Mulla tuli kaksi pientä purkkia eli noin 2 dl, käytin toisen täytteeseen ja toisen jätin jääkaappiin ja aion nauttia leivän päällä.

Valmista sitten kermatäyte. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Kun valkosuklaa on sulaa ota se pois liedeltä ja hämmentele valkosuklaata nuolijalla tai pallovispilällä niin että se hieman jäähtyy, mutta ei kuitenkaa liikaa, jotta se pysyy notkeana. Nyt kun sinulla on kylmää kermavaahtoa ja hieman lämmintä valkosuklaata tulee sinun totutella ne toisiin pienissä erissä, jotta vältät niiden erottumisen. Tee siis näin: ota ensin pari ruokalusikallista kermaa valkosuklaan sekaan ja pyöräytä ripeästi pallovispilällä sekaisin. Toista sama vielä kerran. Nyt kun niiden lämpötilat on tasaantunut, voit kaataa seoksen lopun kerman sekaan ja vatkata hetken. Lisää sitten sekaan vielä jäähtynyt lemon curd ja pyöräytä nuolijalla kevyesti sekaisin. Levitä täyte pohjan päälle ja viimeistele passionhedelmällä. Rullaa kääretortuksi ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi. Koristele torttu passionhedelmällä, kookoslastuilla ja appelsiininkuorella.

Hack! Laitoin marenkikääretortun vielä noin tunniksi pakkaseen ennen tarjoilua, niin että täyte jähmettyi kunnolla. Huomasin että pehmeä täyte ja sitkeä pohja tekevät tortusta hieman hankalan leikata ilman, että täyte pursuaa ulos. Käytä siis terävää veistä ja voit vaikka lämmittää sitä hieman kuuman veden alla ja pyyhkäistä aina välissä rippeet pois, niin saat nättejä palasia leikattua. Kääretorttu oli erinomaista vielä seuraavan päivänä sekä suoraan pakkasesta hieman jäisenä, testasin molemmat. Jos haluat että marenki säilyttää rapeuden, niin kannattaa tehdä ja tarjota samana päivänä.

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *