YLÖS
Leivonta Reseptit

Kurpitsajuustokakku ja suolakaramellia

Kaupallinen yhteistyö Maldon ja Indieplace

Halloween on jo ovella ja olisiko parempaa tapaa juhlistaa sitä, kuin leipoa herkullinen kurpitsajuustokakku? Mielestäni paras tapa juhlistaa mitä tahansa juhlapyhää on ehdottomasti hyvän ruoan kautta. Turhat tilpehöörit kannattaa jättää kauppaan ja keskittyä olennaiseen: hyvään ruokaan, herkkuihin ja läheisten seuraan. Tänä vuonna halusin leipoa halloween juhliin jotain makeaa, mutta kunnioittaa myös sesongin kasviksia. Siitä syntyikin idea kurpitsajuustokakkuun suolakaramellikastikkeella. Kurpitsasose mehevöittää kakkua ihanasti ja antaa halloween teemaan sopivan värin. Tästä kakusta tulikin ehkä kaikkien aikojen mehevin juustokakku. Täytteessä maistuu ihanasti kardemumma, kaneli ja inkivääri. Suolakaramellikastike viimeistelee kakun täydellisesti ja suolakiteet ovat kivana tasapainottajana kaiken makeuden keskellä. Suolakaramellia valmistaessa on tärkeä muistaa käyttää laadukasta suolaa. Maldonin suolakiteet ovat sitä suolan aatelia. Täydelliset kepeät pyramidin muotoiset suolakiteet, mitkä eivät jää paakuiksi karamelliin. Mielestäni suola on keittiön ehdottomasti tärkein raaka-aine, joten sen kanssa ei kannata tinkiä oli sitten kyse leivonnasta tai suolaisesta kokkailusta.

Maldonin suolaa on valmistettu jo vuodesta 1882 ja se valmistetaan Englannin Maldonissa edelleen samoin perinteisin käsityömenetelmin, joita on vaalittu jo sukupolvien ajan. Maldon-suola on peräisin Blackwater-joesta, joka virtaa Maldonin kaupungin läpi. Maldonin keveys piilee suolakiteiden muodossa; jokainen suolakristalli on pyramidin mallinen. Suolaa saa kaikista isoimmista ruokakaupoista ja jos lähikauppasi valikoimasta ei vielä löydy suolaa voit tehdä kauppiaalle toiveen lisätä se valikoimaan. Maldon suolaa saa myös kätevissä myllyissä, jotka ovat kestävästä lasista valmistettu. Ne ovat uudelleen täytettäviä ja niissä on kaksiportainen karkeudensäätö.

Vinkit täydellisen mehevään juustokakkuun:

  • Kun paistat juustokakkua, muista vesihaude. Vuoraa vuoka foliolla ja paista syvän uunipellin päällä, missä on pari cm vettä pohjalla. Lisää vettä paiston aikana jos se haihtuu. Vesihauteella varmistat, ettei kakku halkeile päältä.
  • Paista kakkua ensin tunti ja anna olla jälkilämmöllä vielä toinen tunti. Se saa hieman hytistä keskeltä, kun heilutat. Näin saat täydellisen mehevän kakun.
  • Kakku on paras seuraavana päivänä, kun on köllötellyt jääkaapissa yön. Kakun voi myös helposti pakastaa, joten  voit valmistaa sen jo etukäteen juhlia varten.

KURPITSAJUUSTOKAKKU

Täyte:

  • 5 kananmunaa
  • 500g tuorejuustoa
  • 2 dl kermaa
  • 1 keskikokoinen myskikurpitsa (2 dl kurpitsasosetta)
  • 1 pieni sitruuna
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl aitoa vaniljasokeria
  • 3 dl fariinisokeria
  • 2 rkl maissitärkkelystä

Pohja:

  • 200g bastogne keksejä
  • 60 g voisulaa
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja pilko kurpitsa ohuiksi paloiksi. Ripottele pieni hyppysellinen maldon suolaa päälle. Paahda uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat täysin pehmenneet. Blendaa sileäksi soseeksi ja jätä jäähtymään.
  2. Valmista sitten kakun pohja. Vuoraa n. 20 cm irtovuoka leivinpaperilla. Vuoraa vuoan ulkopuoli foliolla. Murskaa keksit tehosekoittimella tai blenderillä hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keksimuruun. Painele keksimuru vuokaan tiiviiksi pohjaksi. Siirrä jääkaappiin odottamaan.
  3. Vatkaa sokeri, maissitärkkelys ja huoneenlämpöinen tuorejuusto monitoimikoneessa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan joukkoon ja vatkaa hetki. Lorota ohuena nauhana kerma joukkoon ja vatkaa sen aikaa, että kaikki sekoittuvat keskenään.
  4. Mausta kurpitsasose vaniljasokerilla, kanelilla, inkiväärillä, kardemummalla ja sitruunan mehulla. Lisää kurpitsasose tuorejuuston joukkoon, sekoita kevyesti sekaisin.
  5. Aseta vuoka korkea reunaiselle uunipellille ja kaada kurpitsajuustokakkumassa vuokaan. Kaada varovasti vielä vettä pellille, noin 2 cm verran. Nosta pelti varovasti uuniin ja paista 175 asteessa ensin tunti ja anna olla vielä tunti jälkilämmöllä. Kakku saa jäädä hieman ”hytiseväksi”.
  6. Anna kakun olla jääkaapissa vähintään 4-5 tuntia, mutta mielellään yön yli.
  7. Nauti runsaan suolakaramellin kanssa!

SUOLAKARAMELLI:

  1. Kuumenna sokeri ja voi keskilämmöllä kattilassa. Sekoita kevyesti puisella haarukalla/lusikalla, kunnes väri alkaa muuttumaan kauniin kullanruskeaksi.
  2. Ota kattila pois levyltä ja kaada kerma joukkoon ohuena nauhana koko ajan kevyesti sekoittaen.
  3. Ripottele suola sekaan tai suoraan kakun päälle.
  4. Nauti kurpitsajuustokakun kera tai lusikoi suoraan kattilasta!

Herkullista halloweenia,

x ida

«

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram