YLÖS
Kasvis Reseptit

Silkkinen perunakeitto ja rapeat perunalastut

Tämä silkkinen ja lämmittävä perunakeitto on ihan mielettömän ihanaa. Raaka-aineita tarvitset vain muutaman ja se valmistuu käden käänteessä. Hyödynsin myös perunan kuoret ja paahdoin ne uunissa rapeiksi perunalastuiksi. Ne toivat kivaa tekstuuria pehmeään keittoon. Rakastan sitä fiilistä, kun ruokahävikki on nollassa ja pääsee hyödyntämään kasviksesta kaiken mahdollisen. Talvisena päivänä tämä on kyllä ihan parasta mitä voit syödä. Jos haluat tehdä keiton vegaanisena, niin korvaa voi margariinilla tai öljyllä ja maito mieleisellä kasvimaidolla. Suosittelen kuitenkin katsomaan, että sen rasvaprosentti on korkea niin saat keitosta täyteläistä. Käyttäisin itse varmaan kauramaitoa ja floran ruokakermaa 50/50. Purjon voit korvata myös ihan tavallisella sipulilla. Nappaa alta resepti talteen ja rakastu perunaan.

R E S E P T I

Tarvitset:

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 1 purjosipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 puntti ruohosipulia
  • 50g voita
  • 1 tlk punaista maitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 tl suolaa
  • loraus hunajaa
  • oliiviöljyä

Tee näin:

Laita uuni lämpeemään 175 asteeseen. Pese ja kuori perunat. Levitä perunankuoret pellille, kaada loraus öljyä ja sormisuolaa. Pyörittele kaikki sekaisin ja laita uuniin paahtumaan noin 10-15 minuutiksi. Perunankuoria kannattaa käännellä uunilastalla paiston aikana. Käännä uuni 250 asteeseen ja anna lastujen paahtua kullanruskeiksi noin +/- 5 minuuttia.

Pilko perunat ja keitä isossa kattilassa suolatussa vedessä kypsiksi. Pilko purjo sekä valkosipuli ja kuullota voissa pannulla. Mausta suolalla ja hunajalla. Kun perunat ovat kypsiä kaada vesi pois. Lisää perunoiden sekaan kuullotetut sipulit sekä nokare voita. Kaada maito ja kerma sekaan pienissä erissä ja suruttele sauvasekoittimella sileäksi keitoksi. Mausta etikalla, suolalla ja valkopippurilla. Lorauta sekaan vielä hunajaa tasapainottamaan makuja. Jos keitto jäähtyy maitoa lisätessä voit nostaa keiton levylle takaisin miedolle lämmölle. Maista keittoa tässä kohtaa ja lisää mausteita mieltymyksesi mukaan. Itse tykkään, että valkopippurista jää pieni polte keittoon, mutta mene oman fiiliksen mukaan. Reseptissä lukee 1 tl, niin on helpompi lisätä. Jos kaipaat keittoon enemmän hapokkuutta, lorauta lisää etikkaa. Tarjoile keitto rapeiden perunalastujen ja pilkotun ruohosipulin kera.

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *