YLÖS
Kasvis Reseptit

Thaimaalainen kurpitsakeitto

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin ja Indieplacen kanssa.

Syksy on sosekeittojen aikaa ja siitä pitää nauttia kaikin mahdollisin keitoin. Sosekeitot ovat siitä niin upeita, että sinne voi heittää jääkaapista melkein mitä vain. Hävikkiviikkoa vietettiin vähän aikaa sitten, mutta miksei sitä vietettäisi aina arjen kokkailuissa? Jääkaapista voisi aina hyötykäyttää kaiken mahdollisen roskiksen sijaan. Sosekeittoihin voi ujuttaa kaiken aina kasviksista juustoihin. Syksyn kirpakkaan ilmaan sopii hieman mausteisemmat keitot täydellisesti. Lämmittävä lusikallinen silkkistä keittoa saa olon ihanaksi ja tyytyväiseksi. Kurpitsa on nyt sesongissa, joten siitä kannattaa kokkailla mahdollisimman paljon. Makumaailmaltaan thaimaalainen keittiö on ehdottomasti yksi lemppareistani. Tässä thaimaalaisessa kurpitsakeitossa yhdistyy täydellisesti pehmeys, raikkaus ja tulisuus. Ja siis vitsit, pakko todeta: tämä on PARAS sosekeitto, mitä olen koskaan tehnyt. Niin jumalaisen hyvää. Lusikoin loput suoraan kattilasta, ettei kukaan muu ehtinyt.

Edellisessä postauksessa puhuin omista ruokatottumuksistani ja ruoan tärkeydestä muistojen kautta. Tässä postauksessa haluaisin avata enemmän miten syön tai mitä mentaliteettiä noudata syödessä. Haluan puhua nimenomaan sesonkien tärkeydestä tehdessäsi valintoja kaupassa. Sesonkien suosiminen ruokavaliossa on tärkeä ekoteko ja aika helppo tapa kantaa kortensa kekoon. Kesällä esimerkiksi kannattaa ehdottomasti suosia kotimaisia kasviksia ja marjoja, kun niitä on kerrankin saatavilla. Syksyllä suosia kurpitsoja, kaaleja, omenia ja luumuja. Talvella ja keväällä kannattaa suosia yleisesti sitruksia, juureksia sekä avokadoja. Yksi hyvä vinkki sesonkisyömiseen on kaikensortin säilöminen. Kesällä sesongissa olevia kotimaisia avomaankurkkuja kannattaa ostaa kaupasta isompi satsi ja pikkelöidä jääkaappiin talven varalle. Pikkelöidyt kurkut on oiva lisuke vaikkapa lohen kanssa. Sienet on helppo kuivattaa tai pakastaa ja kokkailla lämmittävä sienirisotto talven kylmillä säillä. Omenoista kannattaa syksyllä valmistaa hilloa tai vaikkapa mehua. Joulukuun tuiskeessa on ihana nauttia oma tekemää omenahilloa pannukakun kera. Nykyään on niin kätevää, kun kaupassa hevi-osastoilla on nostettu aina jokaisen kuukauden sesonkikasvikset esille, mistä ne on helppo bongata ilman minkäänlaista taustatutkimusta. Ekologisuus ja lompakkoystävällisyys ovat ehdottomasti tärkeät pointit sesongin mukaisessa syömisessä, puhumattakaan terveysvaikutuksista. Kasvisten ravintoarvot ovat parhaimmillaan, kun niitä syödään oikeaan aikaan. Juureksissa on esimerkiksi paljon kivennäisaineita ja vitamiineja. Vihanneksissa taas paljon suojaravinteita. Palkokasveissa on paljon ravintokuituja, proteiineja ja hiilihydraatteja. Hedelmissä taas paljon vitamiineja. Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä: kasvisten maku on parhaimmillaan, kun niitä syödään oikean sesongin aikaan.

Toinen tärkeä kulmakivi kokkaillessa on ehdottomasti maustaminen. Etenkin kasviruoan suhteen on hyvä muistaa kunnon mausteet. Usein kuulen ihmisiltä, että kasvisruoka olisi pliisua tai mautonta ja siksi sitä ei edes lähdetä kokkailemaan. Kasviksiin sopii niin mainiosti esimerkiksi erilaiset etniset mausteet. Kaupat ovat pulloillaan tahnoja ja mausteseoksia, joten rohkeasti kokeilemaan vaan. Mulla on aina lieden vierellä hyvä sormisuola, mustapippuri, chilä, soijaa, balsamicoa ja hunajaa. Tykkään tasapainotella makean ja suolaisen kanssa. Joskus kokkatessa sellaista ruokaa, missä on paljon happoja saat korostettua makua täydellisesti ruokalusikallisella hunajaa. Suosittelenkin rohkeasti kokeilemaan uusia mausteita ja makumaailmoja. Aasialaisen keittiön maut ovat ehdottomasti lähellä sydäntä, mutta rakastan testailla myös uutta. Ensi kerralla kaupassa ollessasi nappaa koriin jokin uusi ja jännittävä mauste ja rohkeasti kokkailemaan vaan, voit löytää sieltä uuden lempparin.

THAIMAALAINEN KURPITSAKEITTO

Resepti:

  • 1 keskikokoinen myskikurpitsa
  • 500g porkkanoita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pss kaffir limen lehtiä
  • 1 punasipuli
  • 2 limeä
  • 1/2 chili
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 3 rkl punaista currytahnaa
  • 0,5 dl maapähkinävoita
  • 1 ruukku korianteria
  • 5 dl vettä 

Koristeluun: maapähkinöitä, korianteria ja creme fraichea (joko kasvispohjainen tai tavallinen)

  1. Pilko sipuli, valkosipuli sekä chili. Ota esiin iso kattila ja lorauta öljyä pohjalle. Kuullota sipulit.
  2. Kuori ja pilko kurpitsa sekä porkkana ja laita kattilaan.
  3. Lisää kattilaan kookosmaito ja 5 dl vettä. Lisää joukkoon noin 4 lime kaffirin lehteä sekä curry tahna. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyys, kasvikset saavat olla pehmeitä.
  4. Kun kasvikset ovat kypsiä poimi kaffir limen lehdet pois ja lisää keittoon maapähkinävoi. Surruttele sauvasekoittimella suoraan kattilassa tai kumoa koko kauneus tehosekoittimeen ja blendaa.
  5. Mausta keitto suolalla, pippurilla ja purista 1 limen mehu joukkoon. Maista, lisää tarvittaessa mausteita oman maun mukaan.
  6. Koristele keitto maapähkinöillä, korianterin lehdillä ja creme fraichella tai vegaanisessa versiossa kasvipohjaisella vaihtoehdolla.

ihanaa syksyä 

x ida

«

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram