YLÖS
Leivonta Reseptit

Semifreddo-marenkikakku

Wohoo, saatiin valkoinen joulu ja pari aurinkoista päivää. Onnellisuus taso lähenteli 100 prosenttia. Lumi ja joulu ovat nyt takanapäin ja on aika siirtyä masu pullollaan uuden vuoden loisteeseen. Tulipahan muuten taas syötyä. Meidän perhe viettää parhaillaan kolme joulua tai ainakin neljä jouluateriaa. Sitä kutsutaan pikemminkin jo hyväksi suoritukseksi, eikö vain? Joulun mässäilyn jälkeen kroppa kaipaa uuden vuoden pöytään freesejä, kevyitä ja helppoja ruokia. Selatessani jouluksi jälkiruoka ideoita törmäsin tähän herkulliseen jäädytettyyn marenkikakkuun soppa365 sivuilla. Tätä oli ihan pakko testata ja voi vitsit ihanaahan se oli. Raikas jälkiruoka sopii joulupöytään, sekä uuden vuoden pirskeisiin mainiosti. Semifreddo-marenkikakku valmistetaan jo edellisenä päivänä pakkaseen ja nostetaan paria tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön. Resepti saattaa aluksi tuntua hieman pitkältä ja vaikealta, mutta seuraamalla vaiheita huolellisesti ja hörppimällä leivonnan ohessa uudeksi vuodeksi hankittua kuohuviiniä onnistut varmasti. Kakku oli pakkasessa nopeammin, kuin odotin. Jäädykekakku on ihanan kepeä ja näyttävä tarjottava. Makuja ja täytteitäkin voit varioida mieltymysten mukaan, mutta jos pidät kahvista, suklaasta ja marengistä on tämä resepti tehty sinulle.

 

KUULUMISIA JA TAVOITTEITA VUODELLE 2019

Edellisessä postauksessa paljastinkin jakavani uusista tuulista elämässäni. Olen siis työskennellyt päätoimisesti erilaisissa ravintoloissa ja baareissa noin kymmenisen vuotta, pääasiassa vuoropäällikön ja tarjoilijan rooleissa. Matka, mistä olen oppinut ja kasvanut niin hurjasti. Olen sitä mieltä, että jokaisen ihmisen tulisi työskennellä joskus elämänsä aikana asiakaspalvelu työssä oppiakseen, miten kohdella toisia kunnioituksella ja nähdä ihmisten elämää eri näkökulmasta. Olen tiennyt aina, että ruoka on se mun juttu ja ympäröinyt itseni sillä eri muodoissa. Nyt olen tullut pitkän tieni päätökseen ravintola-alan töissä ja siirryn ensi vuonna yrittäjyyden pelottavaan maailmaan. Jatkan unelma työssäni assarina Liemessä ruokablogin – Jennillä ja luvassa jo myös uusia kiinnostavia työprojekteja, joten ensi vuodesta ei missään nimessä tule liian rauhallinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voin ensimmäistä kertaa elämässä oikeasti panostaa ja käyttää aikaa siihen mitä eniten rakastan tehdä. Avaan kalenterini kaikenlaisille keikoille ja projekteille, mitkä liittyvät ruokaan joten ehdotuksia otetaan mielellään vastaan! Ruokakuvausta, ruokastailausta, reseptien ideointia, kokkaamista, leipomista ja ennenkaikkea sitä luovaa työtä. Tähän pääsy ei tosiaankaan ole ollut nopea tai helppo tie ja olen älyttömän ylpeä saavutuksistani tänä vuonna. Olen ollut aina toooodella huono hyppäämään uusiin juttuihin mukaan ja ujostellut kaikkea tekemääni. Nyt olen kuitenkin saavuttanut asioita, mistä olen vain uskaltanut unelmoida viime vuodet, koska olen tehnyt töitä sen eteen. Haluan jatkaa kehittymistä ja hioa taitojani jatkuvasti. En usko, että tulevasta vuodesta tulee missään nimessä helppo tai stressitön, mutta ainakin teen jotain mistä voin olla ensimmäistä kertaa elämässäni oikeasti ylpeä.

En ole ehtinyt miettiä sen suurempia lupauksia ensi vuodelle. Uskon vain siihen, että ensi vuosi tuo tullessaan varmasti upeita mahdollisuuksia jos niihin vain uskaltaa lähteä mukaan. Se voisikin olla lupaukseni – olla rohkea ja unelmoida entistä enemmän. Okei, lupaan tietysti myös urheilla enemmän ja karsia herkuissa. Sama lupaus, jonka teen joka vuosi. Ehkä 2019 on se vuosi, kun oikeasti onnistun siinä.

Resepti –

Marenki

  • 6 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl väkiviinaetikkaa
  • 70 g tummaa suklaata

Semifreddo-jogurttitäyte

  • 1 tlk bulgarianjogurttia
  • 6 keltuaista
  • 2 dl maitoa
  • 2 rkl espressopikakahvijauhetta
  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 20 g voita
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 rkl maissitärkkelystä

Koristeluun

  • suklaatryffeleitä, pähkinöitä, marjoja….

(resepti alunperin – https://www.soppa365.fi/reseptit/jalkiruuat-juhli-ja-nauti-makea-leivonta/jaadytetty-marenkikakku)

Jos käytät tavallista uunia, tee marenkipohjat kahdessa erässä. Laita kiertoilmauuni lämpiämään 100 asteeseen, tavallinen uuni 125 asteeseen.

  1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Jätä keltuaiset omaan kulhoon odottamaan.
  2. Laita valkuaiset kulhoon ja vatkaa, kunnes vaahto alkaa muodustumaan. Lisää sokeri ja etikka vaahtoon. Jatka vaahdotusta noin 8 min, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää, ja vatkaimen ylös nostaessasi vaahtohuiput ovat teräviä.
  3. Peitä 2 peltiä leivinpaperilla. Piirrä papereihin esimerkiksi lautasen avulla 2 ympyrää, (Ø 18 cm.) Voit myös jättää piirtämättä ja mennä silmä pelillä, niinkuin itse tein.
  4. Jaa vaahto neljään osaan ja nostele vaahtoa ympyröiden sisään. Älä vielä levitä vaahtoa.
  5. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
  6. Valuta suklaa lusikalla valkuaisvaahtokasojen päälle. Tasoita valkuaisvaahtokeot lusikalla ympyröiden kokoisiksi levyiksi. Älä tasoittele liikaa, jotta suklaa jää kauniiksi raidoiksi.
  7. Kypsennä marenkilevyjä kiertoilmauunissa kahdessa tasossa noin 1 1/2 t. Anna jäähtyä.
  8. Valmista täyte. Kumoa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Nosta siivilä kulhon päälle ja jätä valumaan muun täytteen valmistuksen ajaksi.
  9. Mittaa keltuaiset, sokeri, maito, vesi, espressojauhe, kardemumma ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan ja seos muuttuu kiisseliksi, nosta kattila levyltä. Lisää kattilaan voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Jätä kiisseli jäähtymään. Sekoita seosta muutama kerta kuortumisen ehkäisemiseksi.
  10. Kun seos on jäähtynyt, yhdistä se sekä valunut jogurtti reilun kokoisessa kulhossa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jogurttiseoksen joukkoon.
  11. Täytä kakku. Nosta marenkilevy tarjoilulautaselle ja levitä päälle osa jogurttitäytteestä. Toista tämä 3 kertaa. Päällimmäiseksi tulee neljäs marenkilevy ja vielä loput täytteestä.
  12. Nosta kakku pakastimeen ja anna jäätyä yön yli.
  13. Ota kakku huoneenlämpöön noin 2 t ennen tarjoilua. Kakku saa olla kylmää mutta ei jäistä.
  14. Koristele suklaatryffeleillä, pähkinöillä tai vaikka puolukoilla.

Odottelen juuri, että lentomme Lissaboniin aloittaa boardauksen. Vietämme sielä seuraavan viikon lomailun merkeissä ja aion tehdä parikin postausta parhaista ruokapaikoista ja kauniista nähtävyyksistä, joten pysykää kuulolla.

Päivittelen aktiivisemmin instagramin puolelle fiiliksiä – @idasfoodjourney_

Loistokasta uutta vuotta kaikille!

x Ida


«

»

2 KOMMENTTIA
  • Kaura
    7 kuukautta sitten

    Oi, mikä kakku. Näyttää ihastuttavalta. 🙂

    • Ida Grünn
      7 kuukautta sitten
      JULKAISIJA

      Voi kiitoksia kovasti!❤️ Onnellista uutta vuotta!

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram