YLÖS
Kala Kasvis Reseptit

Kesäiset taco-grillijuhlat

Kaupallinen yhteistyö Kikkoman

Kesä on vihdoin täällä ja sehän tarkoittaa sitä, että grillikauden voi taas korkata. Me muutimme pari viikkoa sitten uuteen kotiin ja suuntasimme heti grilliostoksille. Halusin käynnistää grillikauden kesäisillä taco-grillijuhlilla meidän uudella vehreällä parvekkeella. Suuntasimme kauppaan ja täytimme korin ihanilla sesongin kasviksilla, vaalealla kalalla ja tietenkin sopivilla kastikkeilla. Halusin ehdottomasti marinoida kasvikset sekä kalan ja tähän sopi täydellisesti Kikkomanin teriyakikastikkeet. Kastikkeet ovat siitä hyviä, että niitä voi käyttää sellaisenaan. Valitsin mauiksi paahdetut seesaminsiemenet sekä valkosipuli ja nappasin Kikkomanin soijakastikkeen maustamiseen.

Meidän taco-grillijuhlien menu tulisi tässä: Teriyakilla marinoidut kukkakaalitacot, joissa lisukkeena itse tehty tomaattisalsa, grillattu maissi, pikkelöity varhaiskaali, avokadokreemi, fetamuru, chili ja korianteria. Kalatacoissa käytin tuoretta turskan seläkettä, jonka marinoin paahdetulla valkosipuli teriyakikastikkeella. Lisukkeena kalatacoissa on avokadokreemiä, mangosalsaa, jalapenoa, retiisejä, pikkelöityä varhaiskaalia sekä korianteria. Kuulostaa aika ihanalta, eikö? Ihan täydellistä kesäruokaa: freesiä ja maukasta!

Kikkomanin soijakastike on yksi keittiön perusmauste ja sopii käytettäväksi monipuolisesti jokapäiväisessä ruoanlaitossa. Soijakastike tuo hyvin makuja esiin ja antaa umamia sekä syvyyttä annoksiin. Luonnollisesti valmistetun Kikkoman soijakastikkeen valmistuksessa käytetään neljää puhdasta raaka-ainetta: soijapapuja, vehnää, vettä ja suolaa. Kikkomanin valikoimasta löytyy myös gluteeniton sekä luomu soijakastike. Meillä soijakastike on käytössä miltei jokaisella kokkauksella ja se on kyllä yksi luottotuote. Käytän soijaa usein suolan tavoin ja maistelen milloin tavoitan oikean balanssin mauissa. Huomaat pian, että käytin tässäkin reseptissä soijaa miltei jokaisessa lisukkeessa.

Sitten mennään tacojen pariin: Laitoin aluksi kukkakaalit ja kalan marinoitumaan teriyakikastikkeisiin ja valmistin sitten kaikki lisukkeet. Tein mango- sekä tomaattisalsan, avokadokreemin, pikkelöin varhaiskaalin ja pilkoin loput ainekset valmiiksi pieniin kippoihin. Kesäisissä taco-grillijuhlissa kattaus tekee paljon ja kannattaakin valita värikkäitä kuppeja ja kerätä kukkia pöytään, söit sitten ulkona tai sisällä. Kun lisukkeet ja pöytä oli katettuna aloitimme grillauksen. Laitoin ensiksi maissin sekä kukkakaalit grillautumaan ja viimeisenä kalan, sillä se vaatii vain hetken grillissä. Tortillaletut voi myös grillata lopuksi, niin saat niihin kauniin pinnan. Juomaksi suosittelen jotain ihanaa kesäistä pirskahtelevaa.

Resepti

2-4:lle

  • 2-4 palaa turskan seläkettä (á 150g-200g)
  • 1 kukkakaali
  • 1 pkt tuoretta maissia
  • 3 tomaattia
  • 1 pieni varhaiskaali
  • 1 pussi retiisejä
  • 1 mango
  • 1 jalapeno
  • 2 chiliä
  • 2 punasipulia
  • 1-2 ruukkua korianteria
  • 2 limeä
  • 2 avokadoa
  • jotain versoja tai ituja – käytin itse lehtikaalin versoja
  • 1 pullo Kikkoman soijaa
  • 2 pulloa Kikkoman teriyakikastiketta – Toasted sesame seeds ja Roasted garlic
  • 1 prk creme fraichea
  • 1 pkt fetajuustoa
  • 1 pussi nachoja
  • 1 pkt maissi-vehnätortilloja (tai usemapi jos syöjiä on enemmän)

mausteet: omenaviinietikka, suola, pippuri, hunaja, valkosipulijauhe

Tee näin:

Halkaise kukkakaali ja nypi siitä nuppuja. Jos teitä on 4 syömässä voit käyttää kokonaisen kukkakaalin, mutta kahdelle riittää puolikas. Aseta kukkakaalit kulhoon ja kaada joukkoon n. 1-1,5 dl teriyakikastiketta paahdetuilla seesamin siemenillä. Mausta suolalla ja lorauksella soijaa, pyörittele sekaisin ja jätä odottamaan. Aseta turskafileet syvälle lautaselle ja kaada päälle n. 1dl/niin että kalat peittyy paahdettu valkosipuli teriyakikastiketta. Pyörittele sekaisin ja rouhaise suolaa päälle, kelmuta lautanen ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Valmista sitten tomaattisalsa: halkaise tomaatit neljään osaan ja poista siemenkota. Pilko pieniksi kuutioksi ja nosta kulhoon. Pilko 1 pieni punasipuli hienoksi ja lisää joukkoon. Pilko kourallinen korianteria pieneksi ja pyöräytä tomaattien sekaan. Mausta 1 rkl soijaa, suolaa, pippuria ja loraus hunajaa. Nosta jääkaappiin odottamaan. Valmista sitten mangosalsa: kuori ja pilko mango pieniksi kuutioiksi, hienonna 1 punasipuli ja puolikas chili sekä pilko kourallinen korianteri ja sekoita kaikki kulhossa.Mausta 1 rkl soijaa, suolaa, pippuria ja loraus hunajaa. Jätä odottamaan.

”Pikapikkelöi” sitten keräkaali: siivuta tai mandoloi kaali ohueksi, nosta kulhoon ja kaada päälle n. 0,5 dl omenaviinietikkaa ja 1 rkl soijaa. Mausta suolalla ja lorauksella hunajaa. Puristele ja sekoita käsin, voit nostaa kaalit jääkaappiin tekeytymään.

Valmista sitten avokadokreemi: kuori ja halkaise 1-2 avokadoa monitoimikoneeseen tai kulhoon jos käytät sauvasekoitinta. Lisää joukkoon 1/2 purkki creme fraichea, 1 limen kuori ja puolikkaan mehu, loraus soijaa sekä suolaa, pippuria ja 1 tl valkosipulijauhetta. Surruttele tasaiseksi massaksi ja lusikoi kulhoon. Muserra sitten feta, leikkaa limeä siivuiksi ja pilko jalapenoa, n. 4-5 retiisiä, 1 chili sekä loput korianterista ja laita omiin kippoihin. Laita myös lehtikaalinversoja omaan kippoon. Nosta kaikki lisukkeet (myös jääkaapissa olevat) jo pöytään ja siirry sitten grillaamaan kukkakaalit, maissi sekä kala.

Lämmitä grilli. Aseta ensin kukkakaalit ja maissi grilliin ja kääntele välillä, kunnes alkavat olemaan kypsiä. (tähän meni noin 15 minuuttia) Nosta lopuksi kala grilliin ja grillaa noin 5-7 minuuttia, kunnes kypsää. Voit kääntää kalan varovasti lastalla välissä. Nosta kasvikset ja kala lautaselle. Kun maissi on jäähtynyt leikkaa varovasti veitsellä maissit irti ja laita kulhoon. Grillaa lopuksi kevyesti tortillaletut, tämä vie ihan pari sekuntia per puoli.

Nyt kaikki on valmista ja olette valmiit syömään! Levitä pohjalle avokadokreemiä, pikkelöityä kaalia ja lehtikaalin versoja ja nostele sitten loput täytteet päälle makusi mukaan tai kurkkaa ylempää suunniteltu menu. Me nautimme tacojen kanssa myös nachoja, mutta tämä on tietenkin valinnainen vaihtoehto.

Ihania kesägrillailuja ja tacohetkiä!



«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram