YLÖS
Kasvis Reseptit

Silkkinen kurpitsakeitto

Kaupallinen yhteistyö Kikkoman

Syksy on ihan täydellistä sosekeittojen aikaa. Lämmittävä kuppi keittoa pitkän työpäivän jälkeen on parasta mitä tiedän. Kurpitsasesonki on nyt parhaimmillaan ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Kurpitsa on ihanan monipuolinen, mutta toimii mielestäni keitoissa niin kivasti pehmeän ja silkkisen koostumuksensa ansiosta. Nyt kun säät ovat viilenneet halusin lisätä keittoon hieman potkua. Tässä silkkisessä kurpitsakeitossa käytin mausteena Kikkomanin chili ponzua sekä kimchikastiketta. Pehmeyttä keittoon tuo tietenkin itse kurpitsa ja sen lisäksi kermainen kookosmaito. Kookosmaidon tilalla voit käyttää hyvin myös tavallista kermaa. Tämän silkkisen kurpitsakeiton maun salaisuus piilee siinä, että kurpitsa ja sipuli paahdetaan ensin uunissa ihanan kullanruskeiksi. Marinoin kurpitsat kimchi spicy chilikastikkeella ja chili ponzulla. Lisäsin hunajaa tuomaan makeutta ja inkivääriä tuomaan raikkautta. Kun kurpitsat ja sipulit on maustettu, laitetaan ne uuniin paahtumaan ja sen jälkeen soseutetaan silkkiseksi keitoksi. Tämä resepti on ihan täydellistä arkiruokaa sen nopean valmistusajan vuoksi. Keittoa voi myös kerralla tehdä isomman satsin, niin voit vain lämmittää sitä seuraavana päivänä kun tulet kotiin. Tässä keitossa on mausteisuutta ja syvyttä, olematta kuitenkaan liian tulinen. Täydellistä syksyruokaa, kokeile ja ihastu!

Kimchi on korealainen hapatettu herkku ja tunnetaan ns. superfoodina. Se on tulista, hapanta ja rouskuvaa. Se onkin Korean kansallisruoka ja sitä on tarjolla lähes jokaisella korealaisella aterialla. Tässä Kikkomanin kimchi kastikkeessa maistuu valkosipuli, inkivääri, chili, suola ja kalakastike. Se on maukas ja antaa ihanaa syvyttä ja mausteisuutta ruokaan kuin ruokaan. Se on ihanteellinen lisä pikkelöidyille kasviksille ja raasteille, mutta sopii erinomaisesti keittojen, patojen ja nuudeleiden maustajaksi. Sitä voi käyttää myös salaatinkastikkeena tai dipin maustamisessa sekoittamalla majonesiin tai ranskankermaan. Lisää tuotteesta alla olevasta linkistä: https://www.kikkoman.fi/tuotteet/kikkoman-kimchi-spicy-chili-sauce/

Kikkoman ponzu chili on sitruunalla ja chilillä maustettu soijakastike. Raikkaan tulista ponzu chili -kastiketta voi käyttää maustamaan lihaa, kalaa, kasviksia sekä salaatteja. Voit käyttää Ponzu -kastiketta joko sellaisenaan tai erilaisissa marinadeissa. Se on monipuolinen tuote kaikenlaiseen maustamiseen ja tuo ihanaa mausteisuutta sekä syvyyttä annoksiin. Lisää tuotteesta tästä linkistä: https://www.kikkoman.fi/tuotteet/ponzu-chilisoijakastike/

Resepti

4:lle (tai kahdelle pariksi päiväksi)

  • n. 2 kg kurpitsaa
  • 1 rkl Kikkoman chili ponzua
  • 1 rkl Kikkoman kimchi -kastiketta
  • 1 tlk kookosmaitoa (voi käyttää myös normaalia kermaa)
  • 2-4 dl kasvilientä
  • 3 sipulia
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 prk creme fraichea
  • 1 pussi kurpitsansiemeniä tai voit vaihtoehtoisesti paahtaa kurpitsan sisällä olevat siemenet
  • maustamiseen: suolaa, pippuria, valkosipulijauhe

Päälle: paahdettuja kurpitsakuutioita, creme fraichea ja kurpitsansiemeniä

  1. Kuori ja pilko suurin osa myskikurpitsasta isohkoiksi paloiksi. Säästä pieni pala kurpitsaa ja pilko se pienemmiksi kuutioksi. Nämä pienemmät kuutiot tulevat keiton päälle lopuksi. 
  2. Nosta isot kurpitsalohkot kulhoon ja mausta 1 rkl chiliponzua, 1 rkl hunajaa, suolaa, pippuria ja 1 tl valkosipulijauhetta. Pilko sipuli sekä valkosipuli ja lisää kurpitsalohkojen joukkoon.
  3. Levitä kurpitsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda uunissa 225 asteessa n. 30 minuuttia kunnes pehmenneet ja saaneet pintaan hieman kullanruskeaa väriä. 
  4. Asettele myös pienemmät kurpitsakuutiot leivinpaperilla vuorattuun astiaan/pellille ja pirskottele öljyä päälle. Mausta suolalla, lorauksella chili ponzua sekä hunajaa ja pyörittele sekaisin. Laita uunin alemmalle tasolle paahtumaan ja ota pois, kunnes kypsiä. (n. 20 min)
  5. Laita sillä välin vettä kattilaan kiehumaan ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Pidä matalalla lämmöllä odottamassa kurpitsojen valmistumista.
  6. Kumoa kurpitsat joko blenderiin tai kattilaan jos soseutat sauvasekoittimella. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää sitten sekaan purkki kookosmaitoa ja 2 dl kasvislientä. Surruttele silkkiseksi soseeksi ja voit lisätä kasvislientä kunnes saat toivotun koostumuksen.
  7. Kumoa keitto kattilaan ja nosta matalalle lämmölle. Maista tässä kohtaa ja tasapainota makuja. Lisää suolaa, hunajaa tai pieni loraus kimchi -kastiketta sekä chili ponzua.
  8. Nauti keitto paahdettujen kurpitsakuutioiden, creme fraichen sekä kurpitsansiemenien kanssa.
  9. VINKKI! Jos haluat enemmän potkua keittoon lisää hieman Kimchiä omalle lautaselle, näin se sopii koko perheelle.

Ihania kokkailuja <3

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram