YLÖS
Leivonta Reseptit

Syksyinen omenapiirakka

S y k s y . Ah, niin ihana syksy. Vuodenaika älyttömän rakas ja tunnelmallinen – ruska, omenapuut, pehmeät villapaidat, kynttilät, pimenevät illat, punaviini, syksysade, sienet, kaneli, rauhoittuminen, netflix, mökkeily, kurpitsat, rustiikkisuus, leipominen, villasukat, inspiraatio, raikkaus, sadonkorjuu, hillot, luonto, kardemumma, taianomaisuus, chai-tee kauramaidolla, kirjat, kotisohva, niin ja mainitsinhan punaviinin? Siinä vain muutamia ihania asioita, mitkä tekee just syksystä syksyn. Noniin, eiköhän mennä itse aiheeseen – syksyiseen omenapiirakkaan!

SYKSYINEN GLUTEENITON OMENPIIRAKKA 

100g voita

2 kananmunaa

250g muscovadosokeria

200g gluteenittomia jauhoja

50g mantelijauhoja

1 tl ruokasoodaa

2 tl aitoa vaniljasokeria

1 dl kermaa

2 tl kardemummaa

2 tl kanelia

1 tl muskottipähkinää

1 tl jauhettua inkivääriä

omenoita

Valmistus:

Lohko omenat ja poista siemenkodat. Voit kuoria omenat halutessasi, mutta itse tykkään jättää kuoret.

  1. Ruskista ensin voi. Hämmennä voita kattilassa, kunnes kuumentunut. Nyt kun väri alkaa muuttua kullanruskeaksi ja voit haistaa ilmassa pähkinäisen hajun on voi valmista. Toimi vikkelästi ja kaada voi pois kattilasta, sillä se palaa helposti ruskistuttuaan. Anna jäähtyä. Ota 2 ruokalusikallista ruskistettua voita erikseen. (Ruskistettu voi antaa leivonnaiselle ihanan kinuskisen ja pähkinäisen maun).
  2. Sekoita mausteet ja kuivat aineet keskenään.
  3. Vatkaa sokerit ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten kerma ja ruskistettu jäähtynyt voi.
  4. Pyöräytä nopeasti kuivat aineet vaahdon joukkoon.
  5. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja levitä omenat rivissä päälle.
  6. Viimeistele piirakka kanelilla ja ruskistetulla voilla minkä otit aikaisemmin sivuun.
  7. Paista 170 asteessa n. 30-40 minuuttia. Muista kuitenkin tarkkailla piirakkaa paiston aikana. Valmis kun kauniin kullanruskean värinen. Voit kurkistaa pohjan kypsyyttä nostamalla leivinpaperin kulmaa ja jos väri on rusehtava on piirakka kypsä. Tykkään itse, kun piirakka on vielä mehevää sisältä, joten varon paistamista liian kauan. Tämä on tietenkin makukysymys ja sen mukaan kannattaa mennä.

Nauti vaniljajäätelön tai kastikkeen kera. Voilá!

 

x Ida

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *