Voi kesä, minne taas katositkaan. Kesää ikävöidessäni palasin muistoissa juhannukseen ja kaikkien aikojen lempi jälkkäriini pavlovaan. Pavlovassa yhdistyy rapeus, sitkeys, pehmeys ja täyteläisyys. Marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä ja erilaisilla hilloilla pystyy varioimaan kakusta juuri mieleisen. Itse lähdin tällä kertaa kokeilemaan suklaan makuista marenkia. Suklaisen pavlova-kakun täytin sitruuna mascarpone vaahdolla ja kesäisillä marjoilla. Lopputulos oli huumaava. Alta löydät reseptin suklaiseen pavlovaan ja vinkki vitoset siihen täydelliseen marenkiin.
VINKIT JA NIKSIT MUHKEAAN MARENKIIN:
Marengin valmistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin. Käytä aina puhdasta, kuivaa ja rasvatonta kulhoa. Mielellään metallista. Kananmunien kannattaa olla huoneenlämpöisiä, siten saat ihanan kuohkean vaahdon. Erottele munat huolella, pienikin määrä keltuaista pilaa marengin. Hapoilla (etikka/sitruuna) saat marenkiin rapean kuoren, mutta sitkeän sisuksen. Maizena taas antaa marengille paremman koostumuksen ja rakenteen. Vatkaa aina ensin valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten sokeria ja maizenaa pienissä erissä. Uskalla vatkata marenkia tarpeeksi kauan, näin varmistat sokerin liukenemisen valkuaiseen. Kuumenna uuni ajoissa, valmis marenki ei kestä odottamista. Paistoaika tulee olla tarpeeksi matala, ettei marenki tummu liikaa. Näillä nikseillä onnistut varmasti! <3
RESEPTI:
SUKLAINEN PAVLOVA
4 munan valkuainen
2,5 dl hienoa sokeria
1 tl maizenaa
1 tl etikkaa tai sitruunaa
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
Täyte:
1 prk mascarpone
2 dl vispikermaa
3 rkl sitruunaa
2 tl vaniljasokeria
marjoja
- Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Tarkista vielä, ettei keltuaista ole livahtanut valkuaisen sekaan.
- Yhdistä sokeri ja maizena toisiinsa. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi ja lisää vasta sitten sokeri-maizena sekoitusta ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes kiiltävää ja jämäkkää. Älä kuitenkaan vatkaa liian kovaksi. Marenki on valmista kun nostat vispaimet/vispaimen pois ja siihen jää kauniit huiput.
- Siivilöi kaakaojauhe marengin sekaan ja lisää etikka tai sitruunamehu. Vatkaa ripeästi sekaisin.
- Voit halutessasi piirtää leivinpaperille lautasen avulla kaksi ympyrää tai sitten mennä ihan vapaalla kädellä. Levitä marenki nuolijalla kahdeksi kiekoksi. Jätä keskelle pienet kuopat täytettä varten. Vinkki! Voit laittaa vähän rypsiöljyä leivinpaperille ennen levittämistä. Näin marengit irtoavat helpommin.
- Paista uunissa n. 1,5 tuntia. Tarkkaile, ettei marenki tummu liikaa. Voit alentaa lämpöä jos se tuntuu liian tummalta. Käännä uunin lämmöt pois ja anna marengin olla uunissa jälkilämmöllä vielä tunnin ajan.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa sekaisin ripeästi, sillä mascarpone paakkuuntuu helposti. Mausta vaniljasokerilla, sitruunan kuorella ja sitruunanmehulla. (Suosin itse Pirkka Parhaat masparponea tämän ihanan koostumuksen vuoksi)
- Aseta alimmaiseksi ensimmäinen marenki kiekko ja levitä mascarponevaahto päälle. Pilko mansikoita / marjoja väliin. Nosta lastan avulla varovasti toinen marenki kiekko päälle ja levitä loput vaahdosta. Koristele mansikoilla, kirsikoilla ja syötävillä kukilla. Pirskottele vaahterasiirappia päälle.
- Ja eikun nauttimaan!
Vinkki! Voit tehdä marengin edellisenä päivänä valmiiksi, mutta täytä ja koristele vasta juuri ennen tarjoilua. Muuten marenki pehmenee liikaa.
x Ida
mitä ajattelet?