YLÖS
Kala Reseptit

Juhannusmenu

Kaupallinen yhteistyö Maldon

Juhannus on meille Suomalaisille varmasti yksi kesän kohokohdista ja se rakastetuin juhla. Tätä ah, niin ihanaa keskikesän juhlaa vietetään usein mökillä luonnonhelmassa, mutta mikä tärkein sitä vietetään yhdessä perheen tai ystävien kanssa oli se sitten ihan missä vaan. Yötön yö, grillaus, mimosat, kukkaseppeleet, lavatanssit, roseeviini ja kokko ovat juhannuksen kulmakiviä. Meillä se kokkailu puoli on usein isoimmassa roolissa ja menu suunnitellaan jo hyvissä ajoin. Kala on ehdottomasti isoimmassa roolissa ja se valmistetaan usein loimuttamalla tai savustamalla. Kylkeen uusia pottuja, grillattuja kasviksia ja freesi jälkkäri. Tänä vuonna meidän juhannusmenu kuulostaa tältä: Loimulohta ja lipstikkasuolaa, freesit uudensadon grillatut kasvikset, uudet perunat, gremolataa ja jälkkäriksi suolakaramellia kotimaisilla marjoilla. Nautitaan kylmän rosén kanssa, tietysti.

Grillatessa ja kalaa kypsentäessä etenkin loimutuksessa suola on erittäin tärkeässä roolissa. Rapsakat kasvikset sivellään öljyllä ja viimeistellään reilulla sormisuolalla. Kalaa loimuttaessa suolan kanssa ei kannata pihistellä. Loimuttaessa puolet suolasta häviää jo liekkien syövereihin. Tällä kertaa päätin valmistaa lipstikkasuolaa ja vitsit se on kyllä ihan mahti mauste.  Pihalla usein kasvaa lipstikkaa isot puskat ja se jos jokin on hyötykäyttöä parhaimmilaan. Lipstikkasuola menee kivasti kalan ja kasvisten kanssa tai vaikka keitoissa mausteena. Kun puhutaan keittiön vakiovarustuksesta, niin meiltä on varmaankin aina löytynyt maustekaapista Maldonin suolapaketti. Rakastan suolakiteiden kepeää koostumusta, niin helppo murustaa ruoan sekaan ilman suolapommeja. Maldonin suola onkin niin hyvää, ettei sitä tarvitse käyttää yhtä paljon kuin edullisempaa suolaa. Suola on meille monelle keittiön käytetyin raaka-aine, joten sen pitää ehdottomasti olla laadukasta. Kiva uusi tuttavuus oli Maldonin savustettu suola, jolla maustoin grilliin menevät kasvikset.

Maldonin suolaa on valmistettu jo vuodesta 1882 ja se valmistetaan Englannin Maldonissa edelleen samoin perinteisin käsityömenetelmin, joita on vaalittu jo sukupolvien ajan. Maldon-suola on peräisin Blackwater-joesta, joka virtaa Maldonin kaupungin läpi. Maldonin keveys piilee suolakiteiden muodossa; jokainen suolakristalli on pyramidin mallinen. Suolaa saa kaikista isoimmista ruokakaupoista ja jos lähikauppasi valikoimasta ei vielä löydy suolaa voit tehdä kauppiaalle toiveen lisätä se valikoimaan.

LOIMULOHI JA LIPSTIKKASUOLA

Lipstikkasuola:

  1. Kerää pihalta lipstikkaa nivaska. (Tai osta kaupasta jos löydät, isommista kaupoista löytynee)
  2. Pese lipstikat ja kuivaa paperilla.
  3. Lämmitä uuni 100 asteiseksi ja laita lipstikat uuniin. Kääntele välillä. Anna olla noin tunti.
  4. Käännä lämpö 50 asteeseen ja anna kuivua vielä noin 3 tuntia tai kunnes rapeita.
  5. Heitä kuivuneet lipstikat mortteliin ja rouhi pienemmäksi.
  6. Sekoita keskenään noin 1/2 dl – 1 dl Maldon suolaa ja lipstikka.
  7. Säilö lasipurkissa.

Loimulohi:

  1. Ota lohi huoneenlämpöön noin 30 min ennen kypsennystä. Tuputtele paperilla kuivaksi.
  2. Sytytä tuli. Varmista, että syttyy kunnolla.
  3. Nypi mahdolliset ruodot pois pinseteillä tai sormin.
  4. Kiinnitä lohi loimutuslautaan puisilla tikuilla. Tarkista että kunnolla kiinni.
  5. Ripottele lohelle runsaasti lipstikkasuolaa.
  6. Kypsennä lohta siltä etäisyydeltä tulta, että voit pitää kättä välissä 3 sekuntia ilman että se palaa. Lisää puita nuotioon, jotta pidät hyvän liekin yllä.
  7. Loimuta lohta noin. 40-50 minuuttia, riippuen lohen koosta.
  8. Ripottele vielä lipstikkasuolaa päälle. Tarjoa sitruunalohkojen ja tillin kera.

GRILLATUT KASVIKSET JA UUDET PERUNAT

  • 1 nippu uudensadon porkkanoita
  • uusia perunoita
  • 1 nippu retiisejä
  • 1 pkt broccolineja
  • 1 pussi pimientos padron paprikoita
  • 1 pkt savustettua maldon suolaa
  • tilliä

Resepti:

  1. Pese kasvikset. Leikkaa uudensadon porkkanoista vihreää vartta pois.
  2. Levitä kasvikset leivinpaperin päälle laudalle/tarjottimelle. Pirskottele öljyä päälle.
  3. Mausta runsaalla maldonin savustetulla suolalla.
  4. Grillaa kasvikset grillissä, kunnes saaneet kauniin värin ja kypsiä. Grillaa viimeisenä pimientos padrones paprikat ja nauti vaikka alkupalana. Muista viimeistellä runsaalla suolalla.
  5. Pese perunat ja keitä kypsiksi. Nypi tilliä sekaan ennen tarjoilua.

GREMOLATA

  • 1 ruukku minttua
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 sitruuna
  • 1 dl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 prk kalamata oliiveja
  • ripaus maldon suolaa
  • mustapippuria

Resepti:

  1. Pilko yrtit, valkosipuli ja oliivit pieneksi hakkelukseksi. Laita kulhoon.
  2. Kaada sekaan öljy. Purista sitruunanmehu joukkoon ja raasta puolikkaan sitruunan kuori.
  3. Mausta suolalla, hunajalla ja pippurilla. Sekoita kastikkeeksi ja tarjoile kalan sekä kasvisten kanssa.

KOTIMAISIA MARJOJA JA SUOLAKARAMELLIA

  • 3 dl sokeria
  • 125 g voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl Maldon suolaa
  • suomalaisia marjoja
  1. Kuumenna sokeri ja voi keskilämmöllä kattilassa. Sekoita kevyesti puisella haarukalla/lusikalla, kunnes väri alkaa muuttumaan kauniin kullanruskeaksi.
  2. Ota kattila pois levyltä ja kaada kerma joukkoon ohuena nauhana koko ajan kevyesti sekoittaen.
  3. Lisää suola ja sekoita.
  4. Nauti kotimaisten marjojen kera.

Kotimaisia marjoja suolakaramellilla merenrannassa jälkkäriksi!

Aurinkoista juhannusta,

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram