Bonjour, hiihtoloma! Tämä tarkoittaa vain ja ainoastaan yhtä asiaa: tuleva viikko on omistettu laskiaispullien ahmimiselle. Jotta elämässä säilyisi balanssi, suosittelen vetämään sukset jalkaan ja ladut suoriksi tai sitten tekemään ihanan freesin reippailuretken luontoon. Palkintona kotiin päästyä – sauna päälle, kupillinen kuumaa ja pari laskiaispullaa. Meillä on kotona syöty pullat aina hillon kanssa, joten luonnostaan nautin omani erilaisten hillojen kera. Tykkään myös mantelimassasta ja välillä laitan pullien väliin molempia, koska miksi ei?
Aion vaatimattomasti julistaa teille, että tämä kyseinen resepti on kertakaikkiaan maailman paras. Resepti löytyy mieheni isoäidin ikivanhasta kotitalouden oppikirjasta. Sivut ovat juuri sopivasti patinoituneet ja irtoilleet, merkintöjä löytyy sieltä täältä. Tämä kirjanen on aarre ja olen enemmän kuin onnellinen, että se on päätynyt käsiini. Ja mikä parasta; pääsen jakamaan sen teidän kanssa. Leipominen on niin ihanan rentouttavaa puuhaa ja parilla perus niksillä saat ihania meheviä unelmiesi laskiaispullia.
UNELMIEN LASKIAISPULLAT
Resepti:
- 1/2 l maitoa
- 2 pss kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 3 tl kardemummaa
- 1 kananmuna + 1 keltuainen
- 2 dl sokeria
- n. 13 dl vehnäjauhoja (puolet karkeita vehnäjauhoja, puolet hienoja)
- 200 g voita
voiteluun: 1 kananmuna
pinnalle: mantelilastuja, ruokosokeria, tomusokeria
väliin: 1 prk kermaa , hilloa tai mantelimassaa
- Mittaa maito astiaan ja lämmitä se 42 asteiseksi. Liota hiiva joukkoon. Anna olla noin 5 minuuttia.
- Jos voi ei ole huoneenlämmössä, pehmitä se mikrossa hyvin kevyesti. Voit pilkkoa voista sormenpään kokoisia palasia, näin se pehmenee nopeammin. Varo, ettei voi ehdi sulaa liikaa jos mikrotat!
- Sekoita kulhossa kananmuna, keltuainen ja sokeri. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. (Tämä vaihe tekee pullistasi kuohkeita ja lisää jauhojen sitko-aineen venyvyyttä)
- Lisää muna-sokeri vaahto maidon ja hiivan joukkoon. Sekoita kevyesti ja lisää sitten puolet jauhoista- sekoita. (karkeat ensin)
- Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikina käsin tai taikinakoukuilla (koukuilla tehokkaampaa, mutta käsin pärjää myös). Lisää jauhoja desi kerrallaan ja tarkkaile taikinan koostumusta. Taikina saa ja pitää jäädä hieman löysäksi / pehmeäksi! Lisää vielä pehmennyt tai notkistettu voi ja vaivaa sekaisin.
- Laita taikina kohoamaan vedottomaan, mielellään lämpimään paikkaan. Anna taikinan tuplata kokonsa.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina pötköksi ja leikkaa siitä sopivan kokoisia paloja (80-100g). Pyörittele pulliksi.
- Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille liinan alle kohoamaan vielä ainakin puoleksi tunniksi tai kunnes tuplannut kokonsa.
- Voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja / sokeria. Paista uunin keskitasossa 220 asteessa 7-10 minuuttia.
- Anna pullien jäähtyä ja leikkaa hatut varovasti veitsellä. Laita nokare hilloa/mantelimassaa keskelle. Vatkaa kerma, mausta tomusokerilla ja pursota reipas määrä kermaa pullan väliin. Hattu päälle ja herkutteleman!
TIPS AND TRICKS:
- Pystyt tarkistamaan taikinan sitkon helposti nappaamalla pienen palan taikinaa ja pyörittelemällä sen palloksi. Ala sitten levittämään taikinaa sormiesi välissä ja koita saada mahdollisimman ohut ”ikkuna” muodostumaan. Jos kalvo pitää, eikä repeä on taikinassa tällöin hyvä sitko. Muutoin, jatkaa vaivaamista ja testaa uudelleen.
- Pullataikina on hyvä jättää pehmeäksi, näin saat kuohkeita ja pehmeitä pullia.
- Älä paista pullia liikaa! Tarkkaile uunia. Pulla on valmis kun kullanruskea päältä ja pohjasta. Jos pulla alkaa muuttumaan liian tummaksi, joudut nauttimaan kovia, sekä kuivia pullia.
x Ida
bakersbakinglaskiaispullaleipominenleivontapullareseptisemlaunelmienlaskiaispulla
mitä ajattelet?