YLÖS
Kasvis Leivonta Reseptit

Kurpitsa-vuohenjuusto galette

Sadonkorjuu juhlaa vietetään parhaillaan ja kaupat pursuavat yhtä jos toista kurpitsaa. Olisi mahdottomuus tehdä ruokaostoksia miettimättä : mitähän herkkua kurpitsasta kokkaisi vai ehkä sittenkin leipoisi? Päässäni juoksi suunnilleen sata ideaa, mutta arjen tohinassa päädyin tällä kertaa helppoon ja nopeaan kurpitsa-vuohenjuusto galetteen. Jälkkäriksi tein vielä ihanan kanelilla ja inkiväärillä maustetun kaura-laten. Paljastan nyt heti kättelyssä olevani suuri joulufani, joten uudet lakritsipiparit olivat tässä kohtaa ihan pakollinen kylkiäinen.

Jos tässä kohtaa mietit, että mikä ihme on galette niin suomeksi se on siis pellillä paistettava piiras. Inspiraation olemme tähän saaneet Ranskasta tietenkin. Galette on mielestäni suunniteltu kaiken tasoisille kotikokeille. Se on helppo, rustiikkinen ja mahdollisesti vegaaninen kunhan valitset täytteesi sen mukaan. Kirsikkana galeten päällä voit tyhjentää jääkaapistasi oikeastaan mitä vain piiraan sisään, mielikuvitus rajana. Halutessasi voit tehdä sen makeaksi tai suolaiseksi ja tietenkin niiden yhdistelmäksi. Jos siis vielä pohdit mitä tarjota halloween pöydässäsi olet täysin oikeassa paikassa!

RESEPTI

GALETTE POHJA:

  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 dl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa
  1. Valmista ensin piirakkapohja. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa kiinteäksi taikina palloksi.
  2. Laita taikina kelmun sisässä jääkaappiin huilaamaan noin puoleksi tunniksi.

GALETTE TÄYTE:

  • 1 myskikurpitsa
  • 1 puntti tuoretta timjamia
  • 1 sitruuna
  • 1 ptk vuohenjuustoa
  • 1 prk creme fraichea
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl kurpitsansiemeniä
  • suolaa ja pippuria
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori kurpitsa varovasti veitsellä. Pilko puolikuun muotoisia paloja. Pyörittele kurpitsat öljyssä, hunajassa ja balsamicossa. Levitä kurpitsat uunipellille leivinpaperin päälle ja nypi timjamia päälle. Paahda hetki uunissa n. 10 min, niin että rakenne hieman pehmenee ja ota pois. Laita sivuun odottamaan.
  3. Sekoita creme fraichen sekaan puolikas sitruuna, suolaa, pippuria, hunajaa ja murra noin puolet vuohenjuustosta.
  4. Ota taikina jääkaapista. Jauhota pöytä ja kauli taikinasta tasainen pyöreä levy n. 30 cm. Nosta se varoen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja siisti reunat veitsellä tasaiseksi.
  5.  Levitä puolet vuohenjuusto levitteestä pohjalle. Jätä reunoille tyhjää tilaa. Asettele kurpitsa puolikuut järjestyksessä riviin. Käännä reunat päälle. Ripottele vielä päälle vuohenjuustoa, suolaa ja timjamia. Viimeistele vielä oliiviöljyllä.
  6. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa n. 25-30 minuuttia.
  7. Vinkki! Jos piiras tummuu reunoista liikaa, peitä se leivinpaperilla.
  8. Koristele kurpitsansiemenillä ja tuoreella timjamilla. Suosittelen nauttimaan kurpitsa-vuohenjuusto galeten kanssa jäljelle jääneen vuohenjuusto levitteen ekstra höysteenä. Nam!

KANELI-KAURALATTE : espresso shotti, 1 tl kanelia, 0,5 tl jauhettua inkivääriä, 3 dl kuumaa kauramaitoa

Hurjaa halloweenia!

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram