Ah, nämä pullat on jotain niin taivaallista, että niitä himoitsee välittömästi lisää. Sisältä pehmeät kuin pumpuli ja päältä rapeat kanelikierteet täyteläisellä tuorejuustokuorrutteella on parasta, mitä voit syksyisenä päivänä leipoa. Käytin tavallisen sokerin tilalla fariinisokeria ja se on ehdottomasti yksi näiden pullien herkullisuuden salaisuus. Toinen on tarpeeksi pehmeä taikina ja oikea paistoaika. Sen pidemmittä puheitta, alta elämäsi pullareseptiin.
Kanelikierteet ja tuorejuustokuorrute
Tein itse kerralla isomman taikinan, josta leivoin nämä kanelikierteet ja lopusta mitkä ei mahtunut vuokaan tein korvapuusteja. Voit tietenkin myös tehdä kaikista kanelikierteitä ja paistaa loput pellillä. Jos kuitenkin haluat tehdä vain pienemmän määrän eli kuvassa näkyvät n. 8 kierrettä, niin tee puolet pienempi taikina.
Pullataikina
- 5 dl täysmaito
- n. 11-13 dl vehnäjauhoja
- 200 g voita
- 50 g tuorehiivaa
- 2 dl sokeria
- 3 tl kardemummaa
- 1,5 tl suolaa
Täyte: n. 150g huoneenlämpöistä voita, 1-2 dl fariinisokeria ja kanelia
Tuorejuustokuorrute
- 1 pkt philadelphiaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl tomusokeria
- 1 rkl huoneenlämpöistä voita
- ripaus suolaa
- 1 rkl vettä tai enemmän jos haluat kuorrutteesta juoksevampaa
Tee näin:
- Pilko voi pienemmiksi kuutioiksi esimerkiksi leivinpaperin päälle ja anna pehmetä huoneenlämmössä (muista jättää myös täytteeksi tuleva voi huoneenlämpöön)
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon ensiksi hiiva ja lisää sitten suola, sokeri sekä kardemumma.
- Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan sekoittaen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta tunnistat sen olevan lähellä valmista, kun taikina irtoaa vuoan reunoilta. Tässä yleiskone ja aika on valttia, älä hätäile <3
- Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi ja anna pyöriä vielä hetki (noin 5-10 min). Tarkista tässä kohtaa tarvitseeko jauhoja lisätä. Valmis taikina näyttää kiiltävältä ja kimmoisalta. Voit kokeilla pullan sitkon pyörittämällä taikinasta pienen pallon ja lähteä levittämään sitä ”ikkunaksi” jos taikina repeää tarvitsee se vielä lisää vaivaamista. Jauhoja on hyvä lisätä hiljalleen sen takia, ettet laita niitä liikaa. Kun taikina pyörii ja sitko alkaa muodostua pullan rakenne kiinteytyy. Liika jauho tekee pullista kuivia.
- Anna pullataikinan kohota vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia tai kunnes tuplannut kokonsa.
- Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle ja leivo ilmakuplat pois. Kauli sen jälkeen taikinasta reilun 0,5 sentin paksuinen levy.
- Levitä ensin pohjalle huoneenlämpöinen voi, ripottele sitten runsas määrä kanelia ja lopuksi fariinisokeri. Fariinisokerin voi tasoittaa kädellä, jotta saat sen tasaiseksi jokaiseen kulmaan.
- Rullaa levyn pitkältä sivulta pötkö ja leikkaa sitten n. 5cm paksuisia paloja.
- Asettele pullat leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 8-10 pullaa) ja anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia (jos teet ison taikinan, niin kuin minä niin nostele loput kierteet pellille tai tee niistä korvapuusteja. Voit paiston jälkeen pakastaa pullat ja nauttia myöhemmin).
- Paista kanelikierteitä uunissa 185 asteessa noin 25-30 minuuttia. Pullista on hyvä jäädä sisältä pehmeitä, joten älä paista liian pitkään.
Sillä aikaa kun pullat paistuvat voit valmistaa tuorejuustokuorrutteen. Lisää ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella. Vettä voit lisätä sen mukaan, kuinka juoksevaa siitä haluat.
Anna pullien jäähtyä hetki ja levitä tuorejuustokuorrute vielä hieman lämpimien pullien päälle. Nauti heti tai säilytä jääkaapissa seuraavalle päivälle 🙂
idasfoodjourneykanelikierrekanelipullaleivontameheväpullataikinaparaspullataikinapullareseptituorejuustokuorrute
mitä ajattelet?