Keväässä on parasta ehdottomasti se, kun kauppojen vihanneshyllyille alkaa pikkuhiljaa ilmestymään freesejä satokauden kasviksia. Odotus on ollut pitkä ja synkkä, mutta vihdoin ohi! Parsakausi on alkanut ja en voisi olla onnellisempi, sillä parsa on ehdoton lemppari. Parsaa paistettuna, keitettynä, grillattuna, paahdettuna, höyrytettynä, leivän päällä, munakkaassa, salaatissa, pastassa, voinokareen kanssa, risotossa, keitossa, kananmunaan dipattuna, parmesanilla höystettynä, pikkelöitynä, you name it!
Tämä ihana keväinen auringonpaiste, mikä on hellinyt meitä viime päivinä on saanut oloni pehmeäksi kuin poutapilvellä. Näissä leijuvissa fiiliksissä oli pakko kokkailla silkkistä ja täyteläistä parsakeittoa. Lisäsin keittoon makua antamaan hieman tahinia, valkosipulia, chiliä ja timjamia. Reipas sitruuna antaa kivan freeseyden. Keitto on älyttömän helppo ja nopea valmistaa. Sanoisin, että tämä on 3 vaiheen keitto. Pilko – keitä – blendaa, voilá! Tässä kohtaa pitänee vielä mainita yhdestä arjen pelastaja lisukkeesta, mikä sopii monen ruoan kanssa. Ne ovat nimittäin rapeaksi paistetut tortilla letut! Ah, niin ihania dippailla keittoon, pataruokiin tai salaatin seurana. Saat letuista helposti herkullisia paistamalla ne pannulla öljyssä ja ripottelemalla reilusti sormisuolaa päälle. Näin lettusista tulee ihanan rapsakoita, mutta pieni varoituksen sananen – koko paketti menee aina kerralla!
SILKKINEN PARSAKEITTO
Tarvitset:
- 2 rkl tahinia
- 2 sitruunaa
- 1 puntti parsaa
- 1 puska timjamia
- 1 nippu kevätsipulia
- 1,5 dl kookoskermaa
- 1 avokado
- 4 isoa valkosipulin kynttä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 rkl hunajaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- n. 7dl vettä
- suolaa ja pippuria
- ripaus kuivattua chiliä
Päälle: timjamia, kevätsipulia, parsan nuppuja
Resepti:
- Pilko valkosipulin kynnet sekä kevätsipuli, jätä yksi kevätsipulin varsi koristeluun. Raasta 1 sitruunan kuori.
- Napsauta parsasta kannat pois.
- Ota keskikokoinen kattila ja lisää öljy. Kuullota kevätsipulit ja valkosipuli kevyesti kattilassa. Lisää sitruunankuori, yhden sitruunan mehu, pilkottu timjami ja parsat. Kuullota noin 5 minuuttia.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää liemikuuti ja kaada sen jälkeen pannulta kaikki kattilaan. Anna padan porista noin 15 minuutta tai kunnes parsat pehmenneet.
- Anna keitoksen jäähtyä hetki ja heitä sitten blenderiin. Lisää sekaan avokado, hunaja, tahini ja kookoskerma. Surruttele silkkiseksi. (Lisää kookosmaitoa jos tykkäät ekstra kermaisesta)
- Kaada keitto takaisin kattilaan ja keitä ihan 2 minuuttia kasaan. Mausta pippurilla, suolalla ja chilillä. Lisää tarvittaessa vielä sitruunamehua.
- Viimeistele timjamilla ja kevätsipulilla. Dippaa tortillalettua keittoon ja nauti!
- Life hack! Keitto on ihanaa seuraavana päivänä kylmiltään – gazpacho tyylisesti.
Aurinkoa viikonloppuun!
x Ida
asparagusasparagussoupkasviskeittokasvisruokakeittoparsaparsakeittoreseptisesonkisilkkinenparsakeittovegaaninenvegaaninenruoka
mitä ajattelet?