YLÖS
Kasvis Reseptit

Silkkinen parsakeitto

Keväässä on ehdottomasti parasta, kun kauppojen vihanneshyllyille alkaa pikkuhiljaa ilmestymään freesejä satokauden kasviksia. Odotus on ollut pitkä ja synkkä, mutta vihdoin ohi! Parsa sesonki on alkanut ja en voisi olla onnellisempi. Oon ihan super parsa fani. Parsaa paistettuna, keitettynä, grillattuna, paahdettuna, höyrytettynä, leivän päällä, munakkaassa, salaatissa, pastassa, voinokareen kanssa, risotossa, keitossa, kananmunaan dipattuna, parmesan juustolla höystettynä, pikkelöitynä, you name it! Onkohan mitään suolaista ruokaa, missä parsaa ei voisi käyttää? Enpä usko ja vaikka olisikin, niin en suostuisi uskomaan.

Tämä ihana keväinen auringonpaiste, mikä on hellinyt meitä viime päivinä on saanut oloni pehmeäksi kuin poutapilvellä. Näissä leijuvissa fiiliksissä oli pakko kokkailla silkkistä ja täyteläistä parsakeittoa. Lisäsin keittoon makua antamaan hieman tahinia, valkosipulia, chiliä ja timjamia. Reipas sitruuna antaa kivan freeseyden. Keitto on älyttömän helppo ja nopea valmistaa. Sanoisin, että tämä on 3 vaiheen keitto. Pilko – keitä – blendaa, voilá! Tässä kohtaa pitänee vielä mainita yhdestä lemppari lisukkeesta, mikä on super nopea valmistaa. Ne ovat nimittäin rapeaksi paistetut tortilla letut! Ah, niin ihania dippailla  keittoon, pataruokiin tai salaatin seurana. Saat letuista helposti herkullisia paistamalla ne pannulla öljyssä ja ripottelemalla hyvän suolan päälle. Näin lettusista tulee mukavan rapsakoita ja kivan suolasia. Pieni varoituksen sananen – koko paketti menee aina kerralla, mutta ei se niin vakavaa ole!

Keraamiset kulhot – Church square ceramics

SILKKINEN PARSAKEITTO

Tarvitset:

  • 2 rkl tahinia
  • 2 sitruunaa
  • 1 puntti parsaa
  • 1 puska timjamia
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 1,5 dl kookoskermaa
  • 1 avokado
  • 4 isoa valkosipulin kynttä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl hunajaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • n. 7dl vettä
  • suolaa ja pippuria
  • ripaus kuivattua chiliä

Päälle: timjamia, kevätsipulia, parsan nuppuja

Resepti: 

  1. Pilko valkosipulin kynnet ja kevätsipuli, jätä yksi kevätsipulin varsi koristeluun. Raasta 1 sitruunan kuori.
  2. Napsauta parsasta kannat pois.
  3. Ota keskikokoinen kattila ja lisää öljy. Kuullota kevätsipulit ja valkosipuli kevyesti kattilassa. Lisää sitruunankuori, yhden sitruunan mehu, pilkottu timjami ja parsat. Kuullota noin 5 minuuttia.
  4. Kuumenna vesi esimerkiksi veden keittimessä tai kattilassa. Kaada kattilaan ja heitä liemikuutio sekaan. Anna padan porista noin 15 minuutta tai kunnes parsat pehmenneet.
  5. Anna keitoksen jäähtyä hetki ja heitä sitten blenderiin. Lisää sekaan avokado, hunaja, tahini ja kookoskerma. Surruttele silkkiseksi. (Lisää kookosmaitoa jos tykkäät ekstra kermaisesta)
  6. Kaada keitto takaisin kattilaan ja keitä ihan 2 minuuttia kasaan. Mausta pippurilla, suolalla ja chilillä. Lisää tarvittaessa vielä sitruunamehua.
  7. Viimeistele timjamilla ja kevätsipulilla. Dippaa tortillalettua keittoon ja nauti!
  • Life hack! Keitto on ihanaa seuraavana päivänä kylmiltään – gazpacho tyylisesti.

Aurinkoa viikonloppuun!

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram