YLÖS
Kala Kasvis Reseptit

Pääsiäismenu

Pääsiäistä juhlitaan tulevana viikonloppuna ja lupailin viime viikolla instagrammin puolella jakaa teidän kanssa suunnittelemani pääsiäismenun, joten tässä se nyt tulisi! Herkulliselta menulta löytyy burrataa & suolasitruunaa, parsacrostineja sekä lohipastramia, piparjuurikastiketta & keväinen perunasalaatti. Jälkkäriksi ihana marenkikääretorttu sitruuna-valkosuklaatäyttellä. En valitettavasti päässyt kuvaamaan ihan kaikkia menun ruokia, koska syömme itsekin tämän kokonaisuutena vasta pääsiäisenä. Halusin tietenkin testata kaikki reseptit ennen julkaisua ja kuvata mitkä pystyn, niin pääsette näkemään mitä on luvassa. Tästä postauksesta löydät suolaisten ruokien reseptit ja jälkkäri löytyy omasta julkaisusta. Pääset siihen tästä linkistä: Marenkikääretorttu valkosuklaa-sitruunatäytteellä , sekä julkaisun lopusta olevista linkeistä.

Menusta hieman: Koitin miettiä meidän menun sillä tapaa, että aktiivista kokkausaikaa ei ole liikaa, niin pystyy myös seurustella illallisen aikana. Menu on suunniteltu 2-4:lle sopivaksi, riippuu vähän kuinka isoja syömäreitä porukasta löytyy. Alkuruoat valmistuvat näppärästi puolessa tunnissa ja pääruokaa varten lohipastrami laitetaan graavautumaan jo edellisenä päivänä ja viimeistellään hyvissä ajoin päivällä. Perunasalaatti on hyvä tehdä juuri ennen tarjoilua jos haluaa, että se on vielä lämmin. Halusin tehdä siksi lämpimän perunasalaatin, koska lohi ja kastike ovat kylmiä, niin on kiva että joku elementti on lämpöinen. Nämä ovat kaikki sellaisia ruokia, että ne voi hyvin tarjota samaan aikaan jos se tuntuu sopivammalta. Lisäksi suosittelen leikkaamaan hyvää hapanjuurileipää pöytään, sillä burrataa on ihana kauhoa leivän kanssa suoraan tarjoiluvadilta. Iso vihreä salaatti balsamicolla on aina kiva ja helppo ekstra lisuke jos tuntuu, että kaipaat vielä jotain vihreää. Jälkiruoaksi suosittelen aikaisemmin julkaisemaani marenkikääretorttua sitruuna-valkosuklaatäytteellä. Jälkkärin marengin voi hyvin valmistaa jo aamusta tai jopa edellisenä päivänä. Torttu kannattaa täyttää vähintää pari tuntia ennen tarjoilua. Jos et kuitenkaan ehdi leipoa, niin mämmi ja kerma toimii aina ihan täydellisesti tai vaikka nopea mämmirahka. Juomaksi ajattelin alkuun kuohuvaa ja pääruoan kanssa jotain ihanaa oranssiviiniä. Kivoja kokkaushetkiä!

Burrataa & suolasitruunaa

  • 2 prk burrataa
  • 1 prk Belazu Säilötty Beldi sitruuna (saa esimerkiksi ainakin ruoholahden Citymarketista tai voit tehdä itse jos haluat)
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • Oliiviöljyä
  • Loraus balsamicosiirappia
  • Suolaa, pippuria

Revi burrata isohkolle lautaselle. Pilko 1-2 sitruunaa pieneksi kuutioksi ja ripottele juuston päälle. Pirskottele oliiviöljyä ja balsamicosiirappia päälle. Rouhi mustapippuria sekä suolaa. Viimeistele lehtipersiljalla.

Parsacrostinit

(tästä määrästä tulee noin 6-8 leipää riippuen vähän leipäsiivujen koosta, loput jäljelle jääneestä leivästä kannattaa nostaa pöytään burratan ja pääruoan kanssa)

  • 1 hapanjuuri tai maalaisleipä
  • 1 nippu parsaa
  • 1 sitruuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 prk ricottaa
  • 50g pecorinoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • 1 ruukku timjamia

Leikkaa leipä ja sivele siivut kevyesti oliiviöljyllä. Paahda 200 asteessa uuniritilän päällä noin 5 minuuttia. Pilko valkosipuli, napsauta parsoista puiset kannat pois ja ruskista pannulla oliiviöljyssä. Mausta ricotta puolikkaan sitruunan mehulla, pippurilla, suolalla ja hunajalla. Kasaa crostinit: levitä pohjalle ricottatäyte, lado parsoja päälle ja viimeisteli sitruunankuorella, sormisuolalla, raastetulla pecorinolla sekä tuoreella timjamilla.

Lohipastrami, keväinen perunasalaatti ja piparjuurikastike

Lohipastrami

(kuvissa käytetty 2 lohitankoa, niitä tuli yhteensä 3)

  • 1 kg lohta (600g lohen keskipalaa)
  • 1-2 rkl merisuolaa
  • ripaus sokeria
  • 1 tl rosepippuria
  • kourallinen tilliä

Mausteseos

  • 3 limeä
  • 2 tl sinapinsiemeniä
  • 3 rkl inkivääriä
  • mustapippuria
  • (mustia seesaminsiemeniä jos haluat)

Poista lohifileestä ruodot ja rasva. Graavaa sitten lohi. Ripottele karkeaa merisuolaa, sokeria, rosepippuria ja tuoretta tilliä lohen päälle ja laita jääkaappiin yön yli graavautumaan kelmun sisään. Poista seuraavana päivänä suolat lohen pinnasta ja poista nahka. Leikkaa lohi pitkittäin ruotoviivan suuntaisesti paksusta kohdasta 3-4 tangoksi. (Säästä jäljelle jäänyt graavilohi ja nauti vaikka aamupalalla ruisleivän päällä) Raasta isolle lautasella 2 limen kuori, sinapinsiemeniä, raastettu inkivääri, mustat seesaminsiemenet ja rouhi reilusti mustapippuria. Pyöräytä lohitangot mausteseoksessa ja paahda lohitanko kerrallaan kuivalla, kuumalla pannulla noin 10 sekuntia jokaiselta puolelta niin, että tankojen pinnat paahtuvat kevyesti. Kääri jokainen yksitellen tiukasti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa terävällä veitsellä lohesta noin 1-2cm palaisia ja nostele tarjoiluvadille, koristele mieleisellä yrtillä, rouhitulla mustapippurilla ja purista 1 limen mehu.

Perunasalaatti

(jos teitä on syömässä 4, niin lisää hieman perunoiden määrää : 1,5kg-2kg)

  • 1 kg pikkuperunoita tai annabelle perunoita
  • 1-2 pss sokeriherneitä
  • 1 fenkoli
  • 1 prk isoja kapriksia
  • nippu kevätsipulia
  • 1 ruukku minttua

(voit käyttää hyvin myös sesongissa olevia kasviksia: esim parsaa, herneitä, retiisiä jne)

Marinadi: 1 rkl kokojyväsinappia, iso loraus oliiviöljyä, suolaa, pippuria, puolikkaan sitruunan mehu

Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä. Anna jäähtyä. Pilko perunoista lohkoja ja paista pannulla öljyssä rapeiksi. Siivuta fenkoli ohuiksi siivuiksi (mielellään mandoliini, mutta veitsi toimii myös). Laita jääkylmään veteen odottamaan. Käytä sokeriherneet kiehuvassa vedessä noi 2 minuuttia ja nosta pois. Pilko yrtit ja sekoita marinadin ainekset kulhossa. Nosta kaikki ainekset tarjoilukulhoon, kaada marinadi sekaan ja sekoita. Tarjoa heti.

Piparjuurikastike

  • 1 prk creme fraichea
  • 0,5 dl majoneesia
  • pötkö piparjuuritahnaa
  • suolaa, pippuria, sitruunankuorta

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Raasta sitruunankuorta päälle ennen tarjoilua. Tarjoa perunasalaatin sekä lohipastramin kanssa.

Jälkkäriksi marenkikääretorttu sitruuna-valkosuklaatäytteellä ja passionhedelmällä, nam! Alla olevasta linkistä pääset jälkkärin reseptiin.

https://idasfoodjourney.fi.185-26-51-187.hostaan.fi/reseptit/leivonta/marenkikaaretorttu-valkosuklaa-sitruunataytteella/

Tässä vielä linkit pariin muuhun täydelliseen pääsiäisjälkiruokaan:

Sitruuna-marenkipiirakka

Mämmi – marenkipesät

Ihanaa pääsiäistä!

x Ida

«

»

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram