YLÖS
Leivonta Reseptit

Pavlova

Tajusin viime viikolla, etten ole jakanut täällä blogin puolella omaa lemppari jälkkäri reseptiä eli tietenkin pavlovaa. Blogista löytyy suklaisen pavlovan resepti ja marenkipesien resepti, mutta ei tätä ihan perinteistä pavlovaa. Leivoin viime viikonloppuna marengin mökille mukaan tätini toiveesta. Joimme päiväkahvit ja nautimme pavlovaa sitruunamascarponen sekä tuoreiden marjojen kera koivupuiden varjossa. Ihana kesäpäivä ja taas yksi kallisarvoinen muisto rikkaampana. Alta löydät reseptin sekä vinkit täydelliseen marenkiin.

Lue tämä ensin:

VINKIT JA NIKSIT TÄYDELLISEEN MARENKIIN

Marengin valmistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

Käytä aina puhdasta, kuivaa ja rasvatonta kulhoa. Mielellään metallista. Kananmunien kannattaa olla huoneenlämpöisiä, siten saat ihanan kuohkean vaahdon. Erottele munat huolella, pienikin määrä keltuaista pilaa marengin. Hapoilla (etikka/sitruuna) saat marenkiin rapean kuoren, mutta sitkeän sisuksen. Maizena taas antaa marengille paremman koostumuksen ja rakenteen. Vatkaa aina ensin valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten sokeria ja maizenaa pienissä erissä. Uskalla vatkata marenkia tarpeeksi kauan, näin varmistat sokerin liukenemisen valkuaiseen. Voit kokeilla sormilla marenkia onko sokeri liuennut kunnolla ja jos tunnet isoja kiteitä vielä jatka vatkaamista. Marenki on valmista, kun se on kiiltävää ja vispaimiin jää kauniit huiput. Kuumenna uuni ajoissa, valmis marenki ei kestä odottamista. Paistoaika tulee olla tarpeeksi matala, ettei marenki tummu liikaa. Marengin voi helposti valmistaa pari päivää aikaisemmin ja täyttää vasta h-hetkellä.

RESEPTI

Marenki

  • 5 munan valkuainen
  • 3 dl hienoa sokeria
  • 1 tl maizenaa
  • 1 tl etikkaa tai sitruunaa

Täyte

  • 1 prk mascarponea
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 tl vaniljasokeria

Viimeistely

  • Mansikoita, mustikoita ja kirsikoita sekä syötäviä kukkasia.
  1. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Tarkista vielä, ettei keltuaista ole livahtanut valkuaisen sekaan.
  2. Yhdistä sokeri ja maizena toisiinsa. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi ja lisää vasta sitten sokeri-maizena sekoitusta lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää. Älä kuitenkaan vatkaa liian kovaksi. Marenki on valmista kun nostat vispaimet/vispaimen pois ja siihen jää kauniit huiput.
  3. Pyyhi leivinpaperi kevyesti rypsiöljyllä. Levitä marenki isoksi kiekoksi ja jätä keskelle kuoppa. Voit vedellä lusikalla reunoja korkeammaksi.
  4. Paista uunissa n. 1,5 tuntia. Käännä uunin lämmöt pois ja anna marengin olla uunissa jälkilämmöllä vielä ainakin tunnin ajan.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa sekaisin ripeästi, sillä mascarpone paakkuuntuu helposti. Mausta tomusokerilla, vaniljasokerilla sekä sitruunan kuorella. (Suosin itse Pirkka Parhaat masparponea tämän kivan koostumuksen vuoksi)
  6. Viimeistele tuoreilla marjoilla. Nauti heti kuplivan tai kahvin kera.

x Ida

«

mitä ajattelet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram